Περικοπή μέχρι 18% σε κύριες συντάξεις από Ιανουάριο 2019

Περικοπή μέχρι 18% σε κύριες συντάξεις από Ιανουάριο 2019

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά… κύματα, από το 2018 και έως το 2021, και σαρωτικές θα είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με αιχμή την περικοπή των συντάξεων αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών. Ο συνολικός «λογαριασμός» ανέρχεται για τον πρώτο χρόνο σε 2,6 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Εργασίας να κάνει λόγο για «μεικτό» ποσόν που αντιστοιχεί στο 1% τού κατά τι αυξημένου ΑΕΠ. Τον… λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει το 1,1 εκατ. συνταξιούχων οι οποίοι θα δουν την κύρια σύνταξή τους να κόβεται, από το 2019, έως και κατά 18%, μέσω της μερικής ή πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Συνολικά, το 2019, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε 2,13 δισ. ευρώ. Χωρίς «κοστολόγηση» εμφανίζεται το μέτρο που αποτελεί και την «έκπληξη» στο πολυνομοσχέδιο και αφορά την περικοπή των οικογενειακών παροχών των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, η περικοπή αυτή δεν συνυπολογίζεται στο πλαφόν του 18%. Η κατάργηση των οικογενειακών παροχών εκτιμάται ότι αφορά 1 εκατ. συνταξιούχους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον διευκρινιστεί ότι το μέτρο αφορά και τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν πρώην συνταξιούχοι του ΙΚΑ, η μείωση της σύνταξης ενδέχεται να φθάσει και το 30%.

Περίπου 200.000 συνταξιούχους αφορά η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις επικουρικές συντάξεις. Και σε αυτή την περίπτωση το ανώτατο ποσό μείωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18% της συνολικής επικουρικής σύνταξης, και μάλιστα πριν από τις περικοπές του 2016. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, για το 2019 η μείωση εκτιμάται σε 232 εκατ. ευρώ.

Ολες οι συντάξεις θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι την 31η/12/ 2021, με σωρευτική εξοικονόμηση 504 εκατ. ευρώ.

Από 1ης Ιανουαρίου 2018 και μετά, οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης σε αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θα υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, χωρίς να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του φορολογητέου αποτελέσματος.

Διαφορές στα εργασιακά εντοπίζουν οι θεσμοί

Διαφορές στα εργασιακά μεταξύ των κειμένων που κατατέθηκαν στη Βουλή και των συμφωνηθέντων εντοπίζουν οι θεσμοί, τις οποίες επισήμαναν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία βασική ένσταση αφορά την αναφορά, στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, ότι μετά τη λήξη του μνημονίου, από 21/8/2018, επανέρχεται η κανονικότητα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αν και στο νομοσχέδιο προβλέπεται απλώς ότι μέχρι 20 Αυγούστου 2018 θα διαρκεί η αναστολή των δύο βασικών αρχών, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, χωρίς αναφορά για τη συνέχεια, το «κλείσιμο του ματιού» μέσω της εισηγητικής έκθεσης για τη συνέχεια φαίνεται οτι ενόχλησε τους θεσμούς. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την κατάργηση της προέγκρισης, που στην πράξη καθιστά πιο εύκολες τις ομαδικές απολύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή