Από το 2020 τα θετικά μέτρα και υπό προϋποθέσεις

Από το 2020 τα θετικά μέτρα και υπό προϋποθέσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%, θα ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Προς το παρόν τα μόνα σίγουρα είναι τα σκληρά μέτρα, τα οποία προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Τα εξισορροπητικά αντίμετρα προβλέπουν μείωση των φόρων για το εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις, τα οποία θα ισχύσουν επίσης από το 2020 και εστιάζουν κυρίως στη μείωση των επιβαρύνσεων των μεσαίων εισοδημάτων, που θα δουν ακόμα και μείωση συγκριτικά με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα. Οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων θα πληρώσουν, ακόμα και με την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, περισσότερα σε σχέση με σήμερα. Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος:

1. Μειώνεται ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%. Ο νέος συντελεστής θα αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τη μείωση του πρώτου συντελεστή περιορίζονται ελαφρώς οι επιβαρύνσεις, ενώ για εισοδήματα μεγαλύτερα των 21.500 προβλέπονται ελαφρύνσεις (συνδυαστικά με τη νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης).

2. Προβλέπεται μικρή μείωση ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση κατά 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για ποσά φόρου έως 700 ευρώ, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των 70 ευρώ, ενώ το όριο των 700 ευρώ διπλασιάζεται για όσους δικαιούνται σήμερα έκπτωση φόρου.

3. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Οι νέοι συντελεστές για την εισφορά αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής: 0% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, 2% για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ (από 6,5% σήμερα), 5% για εισόδημα έως 65.000 ευρώ (από 7,5% σήμερα), 9% για το επιπλέον ύψος του εισοδήματος έως 220.000 ευρώ και 10% για υψηλότερα εισοδήματα.

4. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

5. Η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

6. Θεσπίζεται νέα υπηρεσιακή μονάδα υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων, η οποία θα επωμιστεί τον έλεγχο των εισαγγελικών παραγγελιών. Η βεβαίωση των φόρων σε κάθε περίπτωση θα γίνεται από τη φορολογική διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή