Γερμανία, ΔΝΤ αναζητούν φόρμουλα συμφωνίας ενόψει του Eurogroup

Γερμανία, ΔΝΤ αναζητούν φόρμουλα συμφωνίας ενόψει του Eurogroup

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα είχε το χθεσινό Euroworking Group κατά το οποίο οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις που έγιναν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε επίπεδο Washington Group, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι βασικά διμερείς, μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, ενώ στόχος παραμένει το να ολοκληρωθεί η συμφωνία, που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στο επόμενο Eurogroup στις 22 Mαΐου. Και παρόλο που δεν συμφωνήθηκε ούτε χθες κάτι απτό, όπως άλλωστε ούτε στο Washington Group στο Μπάρι την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σαφές ότι η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά, με όλους τους συμμετέχοντες να έχουν ξεκάθαρα ορισμένα δεδομένα. Πρώτον, η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους κινείται μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει τον Μάιο του 2016, στην οποία αναφέρονταν ως μεσοπρόθεσμα μέτρα η εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM, καθώς τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ, επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων, το διάστημα μένει ακόμα να καθοριστεί, ενώ είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η συμφωνία δεν θα περιέχει τον ορισμό πλαφόν στα επιτόκια.

Συγχρόνως είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, και πολύ μακριά από τις γερμανικές εκλογές. Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, όπως συνηθίζει πριν από τα Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο κ. Ντομπρόβσκις λέει σε συνέντευξή του πως οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πρέπει να αμφιβάλλουν ότι η χώρα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2018. «Μετά το τέλος του προγράμματος, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές», είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και το 2018, ενώ όσον αφορά το χρέος δήλωσε πως «οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος πρέπει να συνεχιστούν», ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή