ΕΦΚΑ: Στο 55% μειώθηκε η εισπραξιμότητα εισφορών τον Μάρτιο

ΕΦΚΑ: Στο 55% μειώθηκε η εισπραξιμότητα εισφορών τον Μάρτιο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η καθοδική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μη μισθωτών, με την εισπραξιμότητα να θυμίζει πλέον παλαιότερες εποχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως την προηγούμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο μήνα καθόδου, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%. Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. που απαιτήθηκαν και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες –καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία– η εισπραξιμότητα έπεσε ακόμη χαμηλότερα γύρω στο 55%, με τις εισπράξεις να εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εσόδων του υπερταμείου ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμενη, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να παραμείνουν εντός του συστήματος και να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η φθίνουσα πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).

Η πορεία των εσόδων αλλά και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων καθιστούν «μαγική εικόνα» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο ταμείο, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό, γιατί το πλεόνασμα στηρίζεται στην μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις αγροτών, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την «προνοιακή σύνταξη» του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Και βέβαια στη μη έκδοση και απονομή νέων συντάξεων, εξαιτίας σημαντικής καθυστέρησης στην έκδοση απαραίτητων εγκυκλίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το λογισμικό του πληροφοριακού συστήματος του ΕΦΚΑ δεν ήταν μέχρι πρότινος ικανό να εκδώσει νέες συντάξεις, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που λαμβάνει υπόψη την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί αναβρασμός, καθώς αναζητούνται λύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση νέων συντάξεων, τουλάχιστον γήρατος, μέχρι την υπογραφή των αναγκαίων εγκυκλίων για τις περιπτώσεις όπως η διαδοχική ασφάλιση, οι συντάξεις χηρείας καθώς και η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αναρτηθεί οι εισφορές Απριλίου των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή