ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο με συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος η ένταξη στο QE

Μόνο με συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος η ένταξη στο QE

Μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μπενουά Κερέ, προδιαγράφοντας έναν μακρύ ορίζοντα, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του QE.

Επιπλέον, ο κ. Κερέ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, κατέστησε σαφές ότι για να ληφθεί θετική απόφαση από τη Φρανκφούρτη πρέπει να υπάρξει επαρκής βαθμός συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Τα μέτρα», είπε, «θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος, αλλά ως ΕΚΤ θα θέλαμε να δούμε μια καθαρή περιγραφή τους και πόσο συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Κερέ διευκρίνισε μεν ότι η απόφασή του δεν δεσμεύει την ΕΚΤ, αλλά η συμμετοχή του θα διευκόλυνε μια θετική απόφαση της Φρανκφούρτης. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική απόφαση του Ταμείου θα προηγηθεί αυτής της ΕΚΤ.

Ετσι, ακόμη κι αν ληφθεί απόφαση για το χρέος στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποφανθεί πριν από τον Ιούλιο, αν όχι αργότερα. Κι αυτό γιατί από την απόφαση του Eurogroup, θα χρειαστούν 4 – 6 εβδομάδες για την απόφαση του ΔΝΤ, όπως εκτίμησε πρόσφατα Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αν δεν ληφθεί τελικά στις 22 Μαΐου, είναι πιθανό το σενάριο του Σεπτεμβρίου.

Εννοείται, εξάλλου, ότι τα πράγματα περιπλέκονται δραματικά σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους, αν και αυτό θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τις πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Η Δευτέρα», είπε ο κ. Κερέ, «θα είναι η μέρα των πολιτικών αποφάσεων. Δεν βλέπω να ξεκινά στο διοικητικό συμβούλιο μια συζήτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ και συγκεκριμένα πριν ληφθούν αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ESM και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ».

Στην ερώτηση αν η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ή θέλει απλώς μια απόφαση, ο κ. Κερέ είπε: «Θα πάρουμε την απόφασή μας ανεξάρτητα και τυπικά δεν χρειαζόμαστε να συμμετέχει το ΔΝΤ, αλλά σαφώς θα μας ανακούφιζε αν το ΔΝΤ συμμετείχε με όρους αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος».

Για να θεωρήσει η ΕΚΤ βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η ΕΚΤ ζητούσε κατ’ αρχάς να υιοθετηθεί το πρόγραμμα προσαρμογών, κάτι που έγινε, όπως είπε ο κ. Κερέ. «Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Αποτέλεσε μια τεράστια προσπάθεια για την ελληνική κυβέρνηση και έγινε», είπε.

Το επόμενο βήμα, συνέχισε, είναι να υπάρξει συμφωνία στα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Το πλαίσιο», σημείωσε, «έχει τεθεί στο Εurogroup του Μαΐου 2016 και δεν θα αλλάξει. Αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ελπίζω να υπάρξει συμφωνία».

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ESM και του ΔΝΤ, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κερέ θα περιλαμβάνει «μια αξιολόγηση από το διοικητικό συμβούλιο της βιωσιμότητας του χρέους και άλλες συνθήκες διαχείρισης κινδύνων».