Σε τροχιά ανάκαμψης εισέρχεται η αγορά γραφείων

Σε τροχιά ανάκαμψης εισέρχεται η αγορά γραφείων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητική ήταν η πορεία των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα) κατά τη διάρκεια του 2016, γεγονός που πιστοποιείται και από τη σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τάση που συνεχίζεται και φέτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για το σύνολο του 2016, οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το 2015. Είναι η πρώτη πανελλαδική αύξηση που καταγράφεται σε ετήσια βάση από το 2010, σε ένα σαφές δείγμα ότι η εν λόγω αγορά έχει ολοκληρώσει την καθοδική της πορεία και εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Στην Αθήνα, οι τιμές των κτιρίων γραφείων το 2016 αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 0,8% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 1,2%. Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, το 2015, ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής ήταν -0,1%, ενώ η πτώση κατά τη διάρκεια του 2014 είχε διαμορφωθεί σε 3,5%. Πάντως, η πολύμηνη πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είχε αρνητική επίδραση στην αγορά.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους τροφοδοτείται από τα εξαιρετικά χαμηλά ενοίκια, σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν φθηνούς, αλλά ποιοτικούς χώρους για τη στέγασή τους. Παράλληλα, οι τιμές αυξάνονται και ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς μεγέθους σύγχρονων γραφειακών χώρων, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ήταν ελάχιστες οι νέες επενδύσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων, υποχώρησαν 0,6% κατά μέσον όρο στο σύνολο της χώρας, με την περιοχή της Αθήνας, όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα ενοικιάσεων, να καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,5%, έναντι πτώσης 0,2% στη Θεσσαλονίκη και 0,3% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κύριος λόγος για την πτώση αυτή στην Αθήνα είναι η αρνητική εικόνα που καταγράφουν τα ενοίκια των παλαιότερων κτιρίων γραφείων, που βρίσκονται σε δευτερεύουσες οδούς και προσφέρουν υποδεέστερες υποδομές, σε σχέση με τα ποιοτικότερα και σύγχρονα ακίνητα.

Καταστήματα

Πτώση 0,8% σημείωσαν τα ενοίκια των καταστημάτων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Ωστόσο, αυτή η πτώση αφορά κυρίως τα καταστήματα που βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», μιας και, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, στα πιο δημοφιλή σημεία, όπως η οδός Ερμού, η Γλυφάδα (Ιωαν. Μεταξά), το Κολωνάκι (Τσακάλωφ) και η Κηφισιά (Κολοκοτρώνη), η τάση των ενοικίων είναι ανοδική.

Στη Θεσσαλονίκη, η πτώση διαμορφώθηκε σε 3,4% και στην υπόλοιπη χώρα 3,2%. Πανελλαδικά, στο σύνολο του έτους, τα ενοίκια των καταστημάτων υποχώρησαν με ρυθμό 1,9%. Πάντως, η εικόνα κατά το δεύτερο εξάμηνο ήταν αισθητά βελτιωμένη, καθώς τα ενοίκια ενισχύθηκαν πανελλαδικά κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή