Οι ξένοι αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα

Οι ξένοι αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις οθόνες των μεγάλων ξένων funds, ύστερα από 2 χρόνια απαξιωτικής πορείας. Η προσδοκία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο Eurogroup της 22ας Mαΐου προκάλεσε αγοραστική φρενίτιδα, καθώς μέσα σε 10 συνεδριάσεις, από τις 21 Απριλίου μέχρι και τις 9 Mαΐου 2017, ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε σε ξένες πλατφόρμες ομολόγων ξεπέρασε το 1,201 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 48 εκατ. ευρώ που ήταν ο αντίστοιχος τζίρος στην εγχώρια δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων (ΗΔΑΤ). Με απλά λόγια, οι συναλλαγές στο εξωτερικό για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν 25 φορές περισσότερες σε σύγκριση με την εγχώρια αγορά.

Ετσι καταρρίπτεται και ένας μύθος στην ελληνική αγορά, ότι δεν υπάρχουν συναλλαγές σε εγχώρια κρατικά ομόλογα, όταν στο εξωτερικό και σε πολλές ιδιωτικές εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (over the counter) το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», οι συναλλαγές που παρουσιάζονται αφορούν την εκκαθάριση κρατικών ομολόγων στην ενιαία πλατφόρμα διακανονισμών τίτλων στην Ευρώπη (BOGS), αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συναλλαγές των funds, τα οποία έτσι ή αλλιώς είναι δύσκολο να βρεθούν, καθώς καταγράφονται στο σύστημα σε λογαριασμούς πελατείας (omnibus accounts).

Να αναφέρουμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου την Πέμπτη 11 Mαΐου είχε διαμορφωθεί στο 5,50%, όταν στις 24 Απριλίου 2017, που ξεκινούσε το ανοδικό ράλι τιμών, η απόδοσή τους τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο 6,35% και στις αρχές του 2017 η απόδοση κυμαινόταν στο 7,02%. Να υπενθυμίσουμε ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στις 11 Φεβρουαρίου 2016 είχε αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς στο 11,10%, ενώ στη διάρκεια του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου 2016 είχε διαμορφωθεί στο 8,75%.

Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε ιδιωτικές πλατφόρμες ομολόγων, έχουν τοποθετήσει τις τελευταίες 40 εργάσιμες ημέρες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με έναν και μοναδικό στόχο: Να επιτύχουν υψηλές υπεραξίες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς έχουν προεξοφλήσει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εισαγάγει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως ανέφερε πρόσφατα και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η έκδοση κρατικού ομολόγου εξετάζεται από την Αθήνα και μπορεί να υλοποιηθεί το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017. Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ μέσα στον Ιούλιο, ύστερα από την άμεση επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος. Η WSJ τονίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον διαπίστωνε πως έχουν συμφωνηθεί τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 3 ή 4 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο συνδυασμός μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της επιτυχούς εξόδου της στις αγορές θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία της χώρας.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χαρακτηρίστηκε από σταθεροποίηση των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να περιορίσουν τις συναλλαγές εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ομολόγων αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης των ξένων οίκων προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή