ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας: Στόχος μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Πιτσιόρλας: Στόχος μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

«Εμείς θεωρούμε, ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, επομένως ζητούμε να ανταποκριθούν και οι άλλοι και να υπάρξει συμφωνία και για τα μέτρα για το χρέος», τόνισε σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη – στο περιθώριο του 28ου Money Show – ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης, καθώς «ολοκληρώνεται ο κύκλος» και «κλείνει η αξιολόγηση», είναι άμεσα να υπάρξουν αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ήταν και είναι το απαραίτητο βήμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την έξοδο από το πρόγραμμα, να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να βγούμε στις αγορές και να μπούμε σε μια καινούργια φάση, φάση ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα», είπε ο κ. Πιτσιόρλας και σημείωσε ότι «προφανώς, ήταν μια δύσκολη απόφαση» και ένας «συμβιβασμός», αλλά «κάναμε μεγάλη προσπάθεια τα δυσάρεστα να εξισορροπηθούν με θετικά μέτρα». «Πιστεύω, ότι πετύχαμε ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο», είπε.

Σε ερώτηση για το τι προσδοκά από το Eurogroup τη Δευτέρα, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι καθώς «ολοκληρώνεται ο κύκλος» και «κλείνει η αξιολόγηση», στόχος της κυβέρνησης είναι «να καταφέρει να υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση». «Τότε, πραγματικά, θα έχουμε ένα σύνολο συμφωνίας, θετικό, που θα μάς επιτρέψει πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Εμείς θεωρούμε, ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, επομένως ζητούμε να ανταποκριθούν και οι άλλοι και να υπάρξει συμφωνία και για τα μέτρα για το χρέος».

Επίσης, ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε: «Η επιδίωξη μας είναι από το 2017, να ξεκινήσουμε, σίγουρα το 2018 να σταθεροποιηθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές και να ανεξαρτητοποιηθούμε». Αναφορικά με το εάν το 2017 θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε: «Θεωρώ, ότι σίγουρα θα έχουμε θετικό και νομίζω ότι θα πέσουν έξω όλοι όσοι κάνουν πολύ συγκρατημένες προβλέψεις».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη υπογραφή τριετούς πλάνου (action plan) της χώρας με την Κίνα, σε τρεις τομείς – μεταφορές, επικοινωνίες και ενέργεια – ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι: «Θεωρούμε ότι δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για την προσέλκυση πολύ μεγάλων επενδύσεων και είναι ένα τεράστιο βήμα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να είναι ένας από τους μεγάλους παράγοντες που θα αλλάξουν την οικονομική μας κατάσταση. Είναι μια μεγάλη ελπίδα, όχι ή μόνη, αλλά μια μεγάλη ελπίδα, γιατί μας ανοίγει σε μια τεράστια αγορά».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)