ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Μετά το 2018, αν κριθεί αναγκαία, η διευθέτηση του χρέους

soiblekokkino-thumb-large--2-thumb-large
2343294

Την ελπίδα να καταλήξουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος σε «πολιτική συμφωνία», εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

O κ. Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ενν. τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) να λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» και προσέθεσε:

«Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Νωρίτερα στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μέρ ανέφερε ακόμα ότι «οι αγορές πρέπει να εμπιστευθούν την Ελλάδα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η πρόσβαση στις αγορές θα επιτευχθεί βήμα-βήμα».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Eπανέλαβε, πάντως, την πάγια γερμανική θέση πως η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα γίνει εφ' όσον κριθεί αναγκαία μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις ως «αξιοσημείωτες» και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σόιμπλε έγιναν λίγο πριν το σημερινό Eurogroup όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του χρέους.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως αντί μιας δυναμικής εξόδου στις αγορές το καλοκαίρι, προσανατολίζεται σε «δοκιμαστικές παρεμβάσεις», καθώς οι τραπεζίτες θεωρούν το έδαφος ακόμη επισφαλές και σημειώνουν πως «ένα λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά».

Μεταδίδει ζωντανά από τις αφίξεις η ανταποκρίτριά της «Κ» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη: