ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Εχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Τόμσεν: Εχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Eίναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα αυτό που υιοθέτησαν οι Έλληνες αυτή την εβδομάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

«Είναι το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενoς ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».

Ο κ. Τόμσεν υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως για να προχωρήσει συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, «έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία». Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ επίσης τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση. «Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».