Σόιμπλε: «Το ΔΝΤ αποδείχθηκε σκληρός διαπραγματευτής»

Σόιμπλε: «Το ΔΝΤ αποδείχθηκε σκληρός διαπραγματευτής»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την προϋπόθεση ότι «όλα θα πάνε καλά», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Το Ταμείο αποδείχθηκε δύσκολος διαπραγματευτής», είπε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, μετά το ναυάγιο του προχθεσινού Eurogroup.

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικώς το Ταμείο θα συμφωνήσει με την Ευρωζώνη στο θέμα της Ελλάδας, δεδομένου ότι «είμαστε μέτοχοι στο ΔΝΤ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του μπλοκάρει τη συμφωνία για την Ελλάδα. Απλώς, επιμένουμε στην τήρηση των κανόνων, παρατήρησε.

Αντίθετα, σημείωσε ότι «κατά τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ένα κράτος-μέλος είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει», εννοώντας πιθανότατα την ίδια την Ελλάδα.

Επίσης, σχολίασε ότι οι παραδοχές της Ευρώπης για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διαφέρουν από αυτές του Ταμείου. Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο κάνει πιο απαισιόδοξες παραδοχές για την ανάπτυξη, την οποία τοποθετεί στο 1% μακροπρόθεσμα, ενώ η Ευρωζώνη είναι πιο αισιόδοξη. Σχετικά ο κ. Σόιμπλε είπε, χθες, ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος θα ενισχυθεί.

Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η πρόταση, η οποία μπήκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα το βράδυ προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πιθανή επέκταση της λήξης ορισμένων δανείων κατά 15 έτη. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η διστακτικότητα αυτή του Ταμείου οδήγησε την Ελλάδα στην απόφαση να μην προχωρήσει η συμφωνία. Κι αυτό, γιατί η ελληνική πλευρά φέρεται να ανησύχησε για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου στις αποφάσεις της ΕΚΤ, στη συνέχεια, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, η ελληνική πλευρά φέρεται να ανησύχησε για το γενικότερο σήμα που θα δινόταν στην αγορά, εάν δεν έμπαινε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ έκρινε, σημειώνει το πρακτορείο, ότι τα προσχέδια συμφωνίας που υποβλήθηκαν δεν ήταν αρκετά σαφή, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει στο διοικητικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή