ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 13 ξένες επενδύσεις το 2016 στην Ελλάδα

Μόλις 13 ξένες επενδύσεις το 2016 στην Ελλάδα

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας,  σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕΥ, European attractiveness survey, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 34η θέση μεταξύ 44 χωρών με βάση τον αριθμό των ΑΞΕ και στην 35η θέση, με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Χαρακτηριστική είναι σε αυτό το πλαίσιο η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη στο 1ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών για τις Προοπτικές Ανάπτυξης. Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε πως ο μόνος τρόπος να μπει φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις στις υποδομές κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Εν αντιθέσει με την χώρας μας, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσει στην Ευρώπη, το 2016, με 5.845 ΑΞΕ, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία 259.673 νέων θέσεων εργασίας (+19%), σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕΥ, European attractiveness survey. 

Για ακόμα μία χρονιά, η χώρα μας έμεινε εκτός της πρώτης εικοσάδας των χωρών με τις περισσότερες ΑΞΕ και τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση της κατάταξης των 44 χωρών, με βάση τον αριθμό των ΑΞΕ και στην 35η θέση, με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2016, πραγματοποιήθηκαν 13 ΑΞΕ στη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση 123%, σε σχέση με το 2015. Από τις επενδύσεις αυτές, οκτώ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, δύο στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών και επικοινωνιών και των κατασκευών. Μεταξύ των ΑΞΕ στη χώρα μας, τέσσερις προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από την Ιαπωνία και από μία από Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία και Σερβία.

Σημειώνεται πως οι ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν, δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας, κατά κύριο λόγο, στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των μεταφορών και επικοινωνιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, αποτέλεσαν τους τρεις μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς ΑΞΕ, το 2016, συγκεντρώνοντας πάνω από το ήμισυ (51%) των εισροών ΑΞΕ στην Ευρώπη, καταγράφοντας 1.144, 1.063 και 779 επενδύσεις, αντίστοιχα. Η Ισπανία ενίσχυσε την τέταρτη θέση της με 308 ΑΞΕ, ενώ η Πολωνία, με 256 ΑΞΕ, έγινε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που κατέκτησε μία θέση μεταξύ των πέντε πρώτων επενδυτικών προορισμών, ανεβαίνοντας μία θέση στην κατάταξη ΑΞΕ. Από τους τρεις πρώτους προορισμούς, η Γαλλία σημείωσε την υψηλότερη αύξηση ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ σε σύγκριση με πέρυσι (30%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (12%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7%). Η Γερμανία, με 1.063 επενδύσεις, ενίσχυσε τη θέση της ως ισχυρή αντίπαλος του Ηνωμένου Βασιλείου στη μακρά κυριαρχία του ως ο πλέον κορυφαίος προορισμός ΑΞΕ στην Ευρώπη.

Μεταξύ των κορυφαίων 20 χωρών με βάση τον αριθμό ΑΞΕ, η Σουηδία, η Ιταλία και η Τσεχία, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2016 (76%, 62% και 57%, αντίστοιχα). Μόνο τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση επί του συνόλου των ΑΞΕ, το 2016, η Ολλανδία (-5%), το Βέλγιο (-5%) και η Ελβετία (-2%), σηματοδοτώντας μία επιβράδυνση σε σχέση με το 2015, οπότε και οι τρεις είχαν σημειώσει θετικό πρόσημο.

Παρά τις θετικές εξελίξεις ως προς τις ΑΞΕ το 2016 στην Ευρώπη – μία περιοχή με περισσότερους από 500 εκατομμύρια καταναλωτές και 30 εκατομμύρια επιχειρήσεις – οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα βραχυπρόθεσμα. Από τα 505 στελέχη που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2017, μόνο το 28% σκοπεύει να επεκτείνει τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητές το επόμενο έτος, ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντίστοιχου ποσοστού το 2015.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη πορεία της Ευρώπης ενισχύθηκε, με το ποσοστό των επενδυτών που προβλέπουν επιστροφή σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη, μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια, να φθάνει το 56% από 45%, το 2015.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)