Ενστάσεις Τόμσεν έως την τελευταία στιγμή για εργασιακά, ασφαλιστικό

Ενστάσεις Τόμσεν έως την τελευταία στιγμή για εργασιακά, ασφαλιστικό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμονή έως και την τελευταία στιγμή στη διατύπωση των διατάξεων για τα εργασιακά, ακόμη και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου με τα προαπαιτούμενα, επέδειξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν. Οπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι χρειάζονται «κάποιες διορθώσεις» στη νομοθεσία, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την επαναφορά των ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει». Να σημειωθεί ότι δύο βασικές αρχές που διέπουν το καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τέθηκαν σε αναστολή με τον νόμο 4024 του 2011. Στον νόμο 4472/2017, τον νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, το άρθρο 16 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δύο αρχές παραμένουν παγωμένες «έως το τέλος του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής».

Η διατύπωση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ. Εκεί που φαίνεται πως αντιδρά, είναι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον νόμο, και στην οποία σε δύο σημεία αναφέρεται ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876 του 1990, πριν δηλαδή από την παρέμβαση του δεύτερου μνημονίου. Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, πέρασε κάποιες νομοτεχνικές διορθώσεις στην εισηγητική, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν απέσυρε όμως τις ημερομηνίες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνιζε συνεχώς ότι διατάξεις σαν αυτές που επιθυμεί να διατηρηθούν σε αναστολή, δημιουργούν μεν ένα προστατευτικό πλέγμα για όσους βρίσκονται εντός αγοράς εργασίας, δεν βοηθούν όμως όσους βρίσκονται εκτός. Θέση, που από τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις είχε θεωρηθεί έμμεση προσπάθεια κατάργησης των «παγωμένων» διατάξεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η επαναδιατύπωση της διάταξης θεωρήθηκε από την ελληνική πλευρά «νίκη». Ενστάσεις εξέφρασε ο κ. Τόμσεν και για το ασφαλιστικό, κυρίως ως προς τη μη ύπαρξη νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή