Οι υψηλές αποδόσεις αύξησαν τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία

Οι υψηλές αποδόσεις αύξησαν τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιόλογη άνοδο παρουσιάζει το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων το α΄ τετράμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Ειδικά τον Απρίλιο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ύψος διαχείρισης διαθεσίμων μέχρι τώρα για το 2017, καθώς ανήλθε στα 1,659 δισ. ευρώ (28/4/2017), έναντι 1,647 δισ. στις 31/3 και 1,637 δισ. στις 28/2.

Ειδικότερα από την αρχή του 2017 (1,59 δισ. ευρώ) το συνολικό ενεργητικό της διαχείρισης διαθεσίμων καταγράφει άνοδο 4,08%. Οι εισροές κεφαλαίων που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο μήνα αποδίδονται στις προσδοκίες των επενδυτών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ειδικά μετά το Eurogroup της Μάλτας. Ωστόσο αν συγκριθεί η επίδοση του φετινού Απριλίου με τον Απρίλιο του 2016 (2,053 δισ. ευρώ) καταγράφεται πτώση της τάξης του 19,39%.

Μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που ήταν επενδεδυμένα σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του τραπεζικού κλάδου όπου υπεραπόδωσε (36%) μέσα σε 13 σερί ανοδικές συνεδριάσεις.

Εξίσου καλές (διψήφιες) αποδόσεις κατέγραψαν τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού μετά την έντονα ανοδική κίνηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Ενδεικτικό των υψηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολογιακών είναι ότι η κατηγορία βρίσκεται μέσα στις πρώτες σε αποδόσεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στο σύνολο των αγορών. Ωστόσο, το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η έλλειψη εισροών. Το μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα προς επένδυση δεν επιτρέπει στους μέσους επενδυτές να κάνουν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ενώ και τα capital controls αποτελούν εμπόδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού. Οι διαχειριστές των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) ασχολούνται πλέον είτε με διαχείριση μεγάλων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων (ως ΑΕΠΕΥ) είτε με τις τοποθετήσεις Επαγγελματικών Ταμείων (ΤΕΑ).

Τα τελευταία αποτελούν ίσως μία σημαντική διέξοδο για τις ΑΕΔΑΚ προκειμένου να έχουν έσοδα, αφού το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει σε ιδιαίτερα υποτονικά επίπεδα. Πάντως, οι υψηλές αποδόσεις που συνεχίζει να παρουσιάζει ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων αναμένεται να συνεχισθεί και για το σύνολο του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το α΄ τρίμηνο του 2017 η εικόνα στις κατηγορίες των α/κ έχει ως εξής: Funds of Funds Μετοχικά: Από τα 27 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη έχουν καταγράψει τα 27, με καλύτερες αποδόσεις να σημειώνουν τα Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia (+11,57%), Alpha Cosmos Stars BRIC (+9,05%) και Eurobank (LF) Global Emerging Markets (8,12%).

Funds of Funds Μεικτά: Ανοδο εμφανίζουν κατά το πρώτο τρίμηνο τα 34 από τα 35 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Alpha Trust Electric Balanced (+3,14%), Eurobank (LF) Global High (+2,89%) και Eurobank I (LF) Balanced Blend Europe (+2,32%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων: Από τα 19 Α/Κ της κατηγορίας, κερδισμένα στο πρώτο τρίμηνο ήταν τα 13, ενώ ξεχώρισαν τα Eurobank I (LF) Income Plus με +0,69% και Interamerican (LF) Income Plus (+0,66%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή