«Δεν εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση»

«Δεν εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο οι ανεπαρκείς προτάσεις της Γερμανίας για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης που κρατούν το ΔΝΤ μακριά από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο CNBC.

«Aν είχαμε έναν Ελληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τις μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει να προωθήσει ο νέος Γάλλος πρόεδρος.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ως οικονομολόγος συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνονται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα στην αγορά εργασίας και ενδεχομένως κι ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας, λόγω δημογραφικού προβλήματος. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ενώ τρέχει ένα πρόγραμμα θα χρειαστεί και ένα άλλο στο μέλλον.

«Το συμβούλιο θα έλεγε πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Η δυσανεξία του ΔΝΤ αλλά και της γερμανικής πλευράς απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα ήταν προφανής από μία σειρά δηλώσεων και δημοσιεύσεων χθες, που κλιμακώνουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ίδιου αξιωματούχου του ΔΝΤ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η μεγαλύτερη εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον Ιούλιο, οι οποίες επιβάλλουν την εκταμίευση δόσης. «Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία λόγω της πίεσης χρόνου».

Παρά την αναμενόμενη συμφωνία, ωστόσο, το στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα πάψει να υφίσταται. «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να “φτιάξουμε” την Ελλάδα», είπε.

Την ίδια ώρα, άλλος αξιωματούχος του Ταμείου, ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών, Τομπίας Αντριαν, δήλωνε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι η άποψη του ΔΝΤ ως προς την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει. «Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση του χρέους της» είπε.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank τάχθηκε υπέρ της άποψης της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μακρόν και άρα δεν χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Στο μηνιαίο δελτίο της, η Bundesbank επιχειρηματολογεί κατά της άποψης του ΔΝΤ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ της για πολλά χρόνια. Δεν είναι σαφές, σημειώνει, γιατί δεν μπορεί να πετύχει αυτό τον στόχο η Ελλάδα, αφού το πέτυχαν στο παρελθόν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους χώρες όπως η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο στόχος είναι εφικτός, υποστηρίζει η γερμανική κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους μειώνει τη μεταρρυθμιστική διάθεση. Σημειώνεται ότι ένα από τα σενάρια του ESM για το ελληνικό χρέος προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2032 και μετά 3% του ΑΕΠ ώς το 2060. Σε αυτό το σενάριο δεν χρειαζόταν καμιά ελάφρυνση του χρέους.

Την παραμονή του ΔΝΤ σε συμβουλευτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα πιθανολογεί, εξάλλου, η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, θεωρώντας ότι ειναι δύσκολη η συμφωνία για το χρέος ώς τις 15 Ιουνίου. Η εταιρεία εκτιμά εξάλλου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος κάτω από το 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή