ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αβεβαιότητα μείωσε τις καταθέσεις κατά 2,4 δισ. ευρώ

Η αβεβαιότητα μείωσε τις καταθέσεις κατά 2,4 δισ. ευρώ

Κατά 2,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις τράπεζες. Το ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα τέλη Απριλίου στα 118,9 δισ. ευρώ από 121,4 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, παγιώνοντας τις απώλειες που υπήρξαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της αβεβαιότητας και της υποχώρησης του κλίματος εμπιστοσύνης.

Το επίπεδο των αποταμιεύσεων στις τράπεζες ουσιαστικά έχει επιστρέψει στο 2001 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για στασιμότητα με μικρές αυξομειώσεις όλο το 2017. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, παρά την αύξηση των εσόδων που θα προέλθει από τον τουρισμό. Οι φορολογικές υποχρεώσεις που ξεκινούν από τον Ιούλιο με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και εν συνεχεία η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να στερήσουν πολύτιμη ρευστότητα τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις, εξανεμίζοντας σημαντικό μέρος των εισπράξεων που θα προέλθουν από τον τουρισμό.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των καταθέσεων σε μηνιαία βάση, δηλαδή μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, δείχνουν μείωση της τάξεως των 313,3 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων, τα ταμειακά υπόλοιπα των οποίων διαμορφώθηκαν στα 19,8 δισ. ευρώ έναντι 20,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, καταγράφοντας απώλειες 665,3 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, η εικόνα των επιχειρήσεων κατά τον Μάρτιο εμφανίζεται εξωραϊσμένη γιατί περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 620 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Fraport και το ομολογιακό δάνειο των 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η «Σκλαβενίτης».

Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στα τέλη Απριλίου εμφανίζουν μείωση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν υποχωρήσει κάτω από το όριο των 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 99,1 δισ. ευρώ. Η αύξηση των 351,9 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν σε σχέση με τον Μάρτιο είναι συγκυριακή και οφείλεται στην καταβολή του δώρου του Πάσχα.