Σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος ζήτησε ο Τσακαλώτος

Σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος ζήτησε ο Τσακαλώτος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο κ. Τσακαλώτος από το συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη, σήμερα το πρωί. Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι από την στιγμή που η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, η σαφήνεια είναι σημαντική και για τους Ελληνες πολίτες πoυ έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια 27% του ΑΕΠ τους αλλά και για τους επενδυτές που θέλουν να γνωρίζουν πως η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της.

Ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στο μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ που βρισκόταν στο πάνελ μαζί του. «Δεν μας είπε ο Κ. Κερε πώς βρίσκει το πρόγραμμα και αν η ΕΚΤ έχει την ίδια απαισιόδοξη πρόβλεψη όπως το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Είναι το πακέτο μέτρων αρκετό για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»;

Ο κ. Κερέ απάντησε πως το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να δει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τότε θα αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος παρομοίασε την κατάσταση που βρίσκεται με έναν προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα. «Θα έπρεπε να γνωρίζω που βρίσκεται το τέρμα», είπε χαρακτηριστικά. «Όταν αγοράζουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η αγορά μας είναι ασφαλής», απάντησε ο κ. Κερέ και τόνισε ότι πλέον το θέμα του χρέους δεν είναι θέμα της Ελλάδας αλλά των κρατών-μελών και του ΔΝΤ. «Πρέπει να γνωρίζουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο Eurogroup «δεν αποφασίστηκε κανένα μέτρο».

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποσχέθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015. «Μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός προσθέτοντας ότι από την μεριά τους τα κράτη-μέλη Γερμανία και Ολλανδία ζητάνε την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από την μία για “την αυστηρότητα” που φέρνει στο πρόγραμμα, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να μην δέχονται ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να έχει άποψη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Αν η Ολλανδία και η Γερμανία θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ένας υπέροχος οργανισμός με σημαντική τεχνογνωσία τότε θα πρέπει να ακούσουν την τεχνογνωσία τους και στο θέμα του χρέους».

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν ζητάει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να τεθούν σε εφαρμογή τώρα αλλά στο τέλος του προγράμματος. «Θέλω μία εβδομάδα μετά το επόμενο Eurogroup του Ιουνίου, η απόφαση να δώσει την εμπιστοσύνη που θέλει και χρειάζεται η ΕΚΤ και οι αγορές» και τόνισε ότι θα ήμουν ευτυχής αν οι αγορές θεωρήσουν ότι η Ευρώπη δεν μετέφερε τις αποφάσεις για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή