ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εναντι 600 εκατ. η παράταση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Εναντι 600 εκατ. η παράταση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Εκλεισε χθες το βράδυ η παράταση του δικαιώματος του αερολιμένα Αθηνών αντί 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το ελληνικό κράτος προσδοκά να εισπράξει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας αμοιβής που ανέρχεται στο 15% επί των λειτουργικών κερδών EBITDA (κέρδη μίας εταιρείας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων).

Η βελτιωμένη προσφορά του ΔΑΑ υπεβλήθη στις 10:30 χθες το βράδυ και έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα συμφωνία (αποκρατικοποίηση) που βρίσκεται ante portas θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφού λάβει το «πράσινο φως» από τους δικαστές του Συνεδρίου, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους δύο συμβαλλομένους, ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάτι τέτοιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Στη συνέχεια, η υπογεγραμμένη συμφωνία θα υποβληθεί για έγκριση στις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου. Θεωρητικά, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην καλύτερη περίπτωση τον ερχόμενο Οκτώβριο και στη χειρότερη μέχρι το τέλος του έτους. Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και το πόσο σύντομα αυτή θα κλείσει.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης:

«Την εκκίνηση των διαδικασιών επέκτασης κατά 20 έτη της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας σηματοδοτεί η αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς, που κατέθεσε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» ΑΕ (“ΔΑΑ”) το βράδυ της Τρίτης, 30 Μαΐου 2017.

Η βελτιωμένη προσφορά της ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ. Προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς έλαβε υπ’ όψη δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Το συνολικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της, ήδη προβλεπόμενης στην Σύμβαση Παραχώρησης, ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης περίπου στο ποσό των 894 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ. ευρώ. Σημειώνεται τέλος, ότι το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά λόγω της επέκτασης και την μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων ποσού περίπου 835 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, λόγω της εκτιμώμενης ανοδικής πορείας της επιβατικής κίνησης και της εν γένει αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού, προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου επέκτασης η ΔΑΑ θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 2,35 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η παράταση της λειτουργίας της ΔΑΑ θα έχει και πολλά άλλα έμμεσα οφέλη, όπως τη διατήρηση και πιθανότατα την αύξηση στις έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και την αύξηση της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας, που συνδέεται με τη λειτουργία της εταιρείας.

Ο φάκελος της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τη Βουλή των Ελλήνων.

Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Eurobank Ergasias & η Lamda Infrastructure Finance ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η Δικηγορική Εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής και η νομική εταιρία Clifford Chance ως νομικοί σύμβουλοι, καθώς και η εταιρία Steer Davies Gleave ως τεχνικός σύμβουλος».