Η ύφεση τελειώνει, αλλά ο κίνδυνος στασιμότητας της οικονομίας παραμένει

Η ύφεση τελειώνει, αλλά ο κίνδυνος στασιμότητας της οικονομίας παραμένει

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό «καμπανάκι» χτύπησε χθες το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εαρινή έκθεσή του. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρόνιας στασιμότητας της οικονομίας, καθώς και για τον κίνδυνο δημοσιονομικής επιβάρυνσης στο μέλλον από τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ως προς τις εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο για δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, σημειώνει ότι πολλά είναι πιθανό να συγκαταλέγονται στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Πρόκειται για δάνεια 3,7 δισ. ευρώ σε σύνολο εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου περίπου 12 δισ. ευρώ. Το συνολικό ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, σημειώνει, ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ και δεν έχει περιληφθεί στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά τη διαχείρισή του σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετη επιβάρυνση, είτε με τη μορφή αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού είτε με αύξηση του χρέους σε περίπτωση ανάληψης των χρεών του φορέα από το ελληνικό Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, το Συμβούλιο προσγείωσε την πρόβλεψή του για φέτος στο 1,8%, εναρμονιζόμενο με τις πρόσφατες προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά θεωρεί ότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς το τέλος της συνεχιζόμενης ύφεσης και των συνεχών καθοδικών μεταβολών», σημειώνεται στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Το καίριο ζήτημα είναι το πέρασμα από τα επεισόδια παροδικής ανάκαμψης σε μια συνεχή και διατηρήσιμη ανάκαμψη και ο απεγκλωβισμός από τη στασιμότητα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού: Ο κίνδυνος μιας χρόνιας στασιμότητας ελλοχεύει, απειλώντας την ελληνική οικονομία με παρατεινόμενη “ (αν)ισορροπία”, που θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή ανεργία και την υποτονική, αν όχι αμφίβολη μεγέθυνση».

Σημειώνει, εξάλλου, ότι η επαλήθευση των προβλέψεών του προϋποθέτει ότι θα ξεπεραστούν σημαντικοί κίνδυνοι, που συνδέονται με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της πορείας των διαβουλεύσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Η καθυστέρηση αυτή», σημειώνει το Συμβούλιο, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Παν. Κορλίρας, «ασκεί σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στην ταχύτητα προσαρμογής της επενδυτικής δραστηριότητας στα νέα οικονομικά δεδομένα».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η μη συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου συνιστά αρνητική εξέλιξη. Η ενδεχόμενη συμφωνία, εξηγεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, δεν αφορά μόνο το χρέος αλλά επηρεάζει πολλούς άλλους παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή