Δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια, αισιοδοξούν οι τράπεζες

Δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια, αισιοδοξούν οι τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη γεύση για τις προθέσεις και τη στόχευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το επικείμενο στρες τεστ του 2018, το οποίο θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για τις εγχώριες τράπεζες, θα έχουν στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών. Τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες θα πάρουν μια καλή γεύση για το τι έχουν οι επόπτες στο μυαλό τους καθώς θα ξεκινήσουν, μέσα στον Ιούνιο, οι συναντήσεις διοικήσεων – τραπεζών με επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και θα συζητήσουν τα τεχνικά ζητήματα του στρες τεστ. Στις πρώτες σχετικές προγραμματισμένες συναντήσεις δεν θα μετέχουν εκπρόσωποι εγχώριων τραπεζών, ωστόσο είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που ξεκινούν οι σχετικές διεργασίες όλες οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα ακολουθήσουν πολλές ανάλογες συναντήσεις με τις διοικήσεις όλων των συστημικών τραπεζών της Ευρώπης, προκειμένου να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα και να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την άσκηση. Το στρες τεστ του 2018 θα βασιστεί στα μεγέθη του 2017, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και τα αποτελέσματά του αναμένεται να δημοσιευτούν στα μέσα του έτους.

Mε δεδομένο ότι η εγχώρια οικονομία φαίνεται ότι έχει σχηματίσει ισχυρή βάση στα τρέχοντα επίπεδα, οι επιτελείς των τραπεζών δεν φοβούνται τόσο για τον κίνδυνο νέας ύφεσης όσο για τον κίνδυνο από τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως υπογραμμίζουν στην «Κ», αυτό που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι στο στρες τεστ είναι οι επιδόσεις του 2017 στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η γενική αίσθηση είναι πως το στρες τεστ του 2018 δεν θα είναι τόσο αυστηρό όσο τα προηγούμενα που δοκίμασαν τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ σε ό,τι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα υπάρχει ενιαίο όριο: η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα ορίσει διαφορετικό όριο κεφαλαιακής επάρκειας ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας (χαρτοφυλάκιο δανείων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποιότητα κεφαλαίων, εσωτερική δομή κ.ά.). Επίσης, σημειώνουν, θα είναι διαφορετικός ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης και δεν θα οδηγούν σε άμεσες αυξήσεις κεφαλαίου, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία αντίδρασης στις διοικήσεις των τραπεζών.

Καθησυχάζουν

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αποτυχία στο επερχόμενο στρες τεστ καθώς ενδεχόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα σε κάποια τράπεζα θα πυροδοτούσε σοβαρές εξελίξεις, τροφοδοτώντας νέο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας για τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη ευρύτερα την οικονομία.

Οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών καθησυχάζουν για τα αποτελέσματα, εμφανίζονται βέβαιοι για την επιτυχία και προδικάζουν ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Οπως σημειώνουν στην «Κ», το νέο στρες τεστ της ΕΚΤ είναι περισσότερο τυποποιημένο και σαφώς πιο ήπιο, και λιγότερο απαιτητικό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα που εξέτασαν σε βάθος τα χαρτοφυλάκια δανείων των εγχώριων τραπεζών τους και δοκίμασαν τις αντοχές τους σε πολύ δυσμενή σενάρια ύφεσης. Επιπλέον, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, η αβεβαιότητα μειώνεται δραστικά, οι συνθήκες βελτιώνονται και η οικονομία θα επανέλθει από το δεύτερο μισό του έτους σε θετική πορεία, ενώ ακόμα θετικότερη θα είναι η εικόνα του 2018. Το κρίσιμο μέτωπο αναγνωρίζουν είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οπως τονίζουν, οι σχετικοί στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων για το 2017 που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM πρέπει πάση θυσία να επιτευχθούν. Στην αντίθετη περίπτωση, αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργηθούν επιπλοκές, καθώς θα τεθεί σε αμφισβήτηση συνολικά η ικανότητα των τραπεζών να επιτύχουν τους σχετικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή