Ξανά στη ζώνη της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο

Ξανά στη ζώνη της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν η εσωστρέφεια και οι χαμηλές προσδοκίες των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι ο πέμπτος μήνας του 2017 είναι μέχρι στιγμής ο πλέον παραγωγικός της χρονιάς (σ.σ. ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 20,45% από τις 31/12/2016 και ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 15,86%), οι τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα αποκάλυψαν το χαμηλό ηθικό των επενδυτών, οι οποίοι περιόρισαν τις συναλλαγές, αφού υπήρξε απογοήτευση από το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup για να δοθεί λύση στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η κλεψύδρα του χρόνου κυλάει βασανιστικά, με τις ημερομηνίες-στόχους της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους να διαψεύδονται συνεχώς. Εξάλλου, και η έκρηκτική άνοδος κατά 8,86% του Γενικού Δείκτη και 9,26% του τραπεζικού τον Μάιο, που ισοδυναμούσε με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 4 δισ. ευρώ, στηρίχθηκε σε αυτή τη προσδοκία ότι θα είχε λήξει το θέμα του δημόσιου χρέους. Η καθημερινή αντιπαράθεση αγοραστών-πωλητών βρίσκει πλέον εύκολα νικητές τους δεύτερους και η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη αμβλύνεται καθημερινά με την επιστράτευση των δεικτοβαρών μετοχών σε μία εναλλαγή που ολοένα και δυσκολότερα μπορεί να εκπληρώνει τους επιθυμητούς στόχους διατήρησης των επιπέδων στήριξης. Ετσι, ακόμη και η δημοσιοποίηση κάποιων θετικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2017 (εταιρείες πετρελαιοειδών, ΟΤΕ, Coca-Cola HBC, Σαράντης) είτε ως προς τα κέρδη, είτε ως προς τους κύκλους εργασιών, είτε ως προς τα λειτουργικά αποτελέσματα, αδυνατεί να επηρεάσει την αγορά.

Το Χρηματιστήριο δείχνει ξανά να εγκλωβίζεται, αφού τα ξένα χαρτοφυλάκια, μόλις διαπίστωσαν ότι θα καθυστερήσει η λύση για το δημόσιο χρέος της χώρας, περιόρισαν τη διοχέτευση ρευστότητας. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια εκκωφαντική σιωπή από ξένους οίκους, που έχουν σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες να δημοσιεύουν εκθέσεις για την πορεία ελληνικών δεικτοβαρών μετοχών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά την προσπάθεια που κάνουν με επιτυχία να αυξήσουν τον δείκτη εξωστρέφειας, πολύ δύσκολα καταφέρνουν να πάρουν τα ίδια επιτόκια δανεισμού με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό, αφού πάντα υπάρχει ο δείκτης ρίσκου χώρας που συνεχίζει να διατηρείται σε απαγορευτικά επίπεδα όσο η Ελλάδα καθυστερεί να βγει στις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον ερχομό του Ιουνίου αποτυπώνουν ξανά τη νευρικότητα των επενδυτών, την έντονη μεταβλητότητα (volatility), καθώς ο ορίζοντας παραμένει θολός. Κανένας ξένος οίκος δεν λαμβάνει ρίσκο για να δώσει σήμα τοποθετήσεων στην ελληνική αγορά. Οι επενδυτές παραμένουν σε θέση αναμονής. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί απέναντι στην ελληνική οικονομία. Ολα τα hedge funds που είναι τοποθετημένα στο Χ.Α. κινούνται σε ορίζοντα εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή