Reuters: Επιστροφή στις αγορές για την Ελλάδα με κόστος δανεισμού κάτω του 5%

Reuters: Επιστροφή στις αγορές για την Ελλάδα με κόστος δανεισμού κάτω του 5%

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές αν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω από το 5% αποκαλύπτουν Έλληνες αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν η ΕΚΤ περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση τότε η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου θα μπορούσε εύκολα να υποχωρήσει κάτω από το 5% από 5,9%, που είναι σήμερα.

«Η επιστροφή στις αγορές με 5ετες ομόλογο θα πρέπει να γίνει με απόδοση κάτω από 5%», είπε στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Σύμφωνα με το Reuters, η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ εξαρτάται πρωτίστως από το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να κλείσει μία συμφωνία με τους πιστωτές της που να ικανοποιεί την απαίτηση της ΕΚΤ να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Έχοντας πραγματοποιήσει επαφές με επενδυτές, η Αθήνα φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα μπορούσε να ξαναβγεί στις αγορές αν η απόδοση πέσει κάτω από το 5%. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν στο Reuters, πως αν η ΕΚΤ άρχιζε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης τότε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 0,75% και 1,5%. Όπως και να έχει, ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για την Αθήνα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Επίσης, υποδεικνύουν την περίπτωση της Πορτογαλίας, με τη διαφορά (spread) μεταξύ της απόδοσης 10ετών πορτογαλικών και γερμανικών ομολόγων να περιορίζεται στο 1,4% στις αρχές του 2015, όταν είχε πλέον καταστεί σαφές πως η ΕΚΤ θα ξεκινούσε την ποσοτική χαλάρωση.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι απέχετε περίπου 75 μονάδες βάσης από το σημείο όπου θα μπορούσατε να αρχίσετε να συζητάτε περί επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές», λέει στο Reuters ο Μαρκ Ντάουντιγκ της BlueBay Asset Management. «Νομίζω όμως ότι (το σήμα πως η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα) θα μπορούσε μετά βεβαιότητας να αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα που θα οδηγούσε τις αποδόσεις σε αυτή την περιοχή», προσθέτει.

Λεκτική διατύπωση ζητά η Αθήνα

Εξάλλου, σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής οικονομολόγου σε θέματα αγορών του Bloomberg στο Twitter, η Αθήνα αναζητά από το Eurogroup έστω και μία λεκτική διατύπωση, ώστε να διασφαλισθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή