Μόνο η δόση αναμένεται στο επόμενο Eurogroup

Μόνο η δόση αναμένεται στο επόμενο Eurogroup

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για το επόμενο Εurogroup στις 15 Ιουνίου και παρόλο που διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε διαφορετικά επίπεδα, η απόσταση ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ παραμένει αγεφύρωτη. Χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Λεμέρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους ομολόγους του της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και της Ιταλίας Π.Κ. Παντοάν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μειωμένες προσδοκίες ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα καταλήξει σε λύση, που θα περιλαμβάνει και τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό που αναμένουν είναι μία πρόταση που θα έχει μικρές διαφορές από αυτήν του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Και ενώ όλες οι πλευρές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, θέλουν να φτάσουν σε συμβιβασμό μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα επιτρέπει στο Ταμείο να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δεν φαίνεται να είναι αρκετές.

Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με κ. Λεμέρ οι Γάλλοι επανέφεραν την πρότασή τους να συνδέσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η πρόταση αυτή δεν είναι αποδεκτή από αρκετά κράτη-μέλη και κυρίως από τη Γερμανία και έτσι δεν αναμένεται να αλλάξει τη συζήτηση της επόμενης Πέμπτης.

Ετσι, η πιο πιθανή λύση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι αυτή που βρισκόταν στο τραπέζι και στην προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και δεν αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένεται να διαπιστώσει ότι το πακέτο πολιτικών που πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αξιόπιστο και αυτή να είναι και η σύσταση που θα κάνει στο διοικητικό του συμβούλιο, αλλά όσον αφορά στη συμμετοχή του με χρηματοδότηση αυτή δεν πρόκειται να γίνει καθώς το Ταμείο δεν προτίθεται να κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που πρόκειται να παρουσιάσει θα έχει πολύ μικρές διαφορές από την τελευταία που έκανε (άρθρο 4) και έκρινε το χρέος μη βιώσιμο. Για το Ταμείο το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο, όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ.

Με τον παραπάνω τρόπο, δίνοντας από τη μία το Ταμείο την έγκρισή του για την αξιοπιστία του προγράμματος αλλά όχι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια με τη σειρά τους θα μπορέσουν να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Ομως μία αρνητική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι κλείνει και την πόρτα για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή