Γαλλική πρωτοβουλία για συμφωνία στο παρά 5΄ του κρίσιμου Eurogroup

Γαλλική πρωτοβουλία για συμφωνία στο παρά 5΄ του κρίσιμου Eurogroup

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ημέρες πριν από το επόμενο Εurogroup και ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μία δύσκολη συνάντηση υπουργών Οικονομικών, από την οποία, όπως διαφαίνεται, δεν θα εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γαλλική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βγει ευκολότερα στις αγορές, αλλά και να διευκολύνει την ΕΚΤ στη λήψη μιας ευνοϊκής απόφασης για την Αθήνα. Γι’ αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαία και η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μέρ, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Ελλάδα. Ομως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες γι’ αυτήν τη φόρμουλα που επεξεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν στην «Κ», «θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από τη γερμανική πλευρά ή αρκετή για να μεταπείσει το ΔΝΤ».

Συγκεκριμένα, η γαλλική αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο να συνδέσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης του χρέους. Δηλαδή, στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια του ΔΝΤ, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια. Σε περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα θετική, τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος να είναι ελάχιστες ή ακόμη και μηδενικές. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως, αν υπάρχει η παραπάνω αναφορά στα συμπεράσματα του Εurοgroup, τότε θα δοθεί και η σαφήνεια που απαιτείται από την ΕΚΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το χθεσινό Εuroworking Group έληξε χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο θέμα του χρέους. Στο τραπέζι μπορεί να συζητήθηκε η πρόταση της Γαλλίας που οι συμμετέχοντες τη βρήκαν «θετική αλλά πρόωρη», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες διεργασίες ώστε να εξευρεθεί μια φόρμουλα κυρίως λεκτική που να μη στέλνει αρνητικά μηνύματα σε σχέση με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να αντλήσει κεφάλαια από αυτές στο άμεσο μέλλον. Συγχρόνως oι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το ύψος της δόσης που αναμένεται να κυμανθεί από 7,4 δισ. μέχρι ακόμη και 11 δισ., σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Παρά τις πρωτοβουλίες της γαλλική κυβέρνησης, τα μηνύματα που έρχονται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι μάλλον αρνητικά. Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle), χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το ΔΝΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε αυστριακή εφημερίδα είπε χθες πως στο επόμενο Eurogroup υπάρχει 95% πιθανότητα συμφωνίας που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά χωρίς συμμετοχή σε χρηματοδότηση, προτού καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους σε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως χαρακτήρισε γελοία την πρόταση του ΔΝΤ στο τελευταίο Eurogroup, που ζητούσε ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με πάγωμα τόκων έως το 2060 και μετά, με ένα νέο δάνειο, έως το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. «Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι είπαν πως αυτό είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή