Η προσδοκία για κλείσιμο συμφωνίας έφερε 2,23 δισ. στο Χ.Α. τον Μάιο

Η προσδοκία για κλείσιμο συμφωνίας έφερε 2,23 δισ. στο Χ.Α. τον Μάιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες εισροές ξένων κεφαλαίων (124,07 εκατ. ευρώ) στο Χρηματιστήριο το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σημειώθηκαν τον φετινό Μάιο. Αντιθέτως, τους προηγούμενους τέσσερις μήνες οι επιδόσεις ήταν απογοητευτικές. Ειδικότερα τον Απρίλιο σημειώθηκαν εισροές μόλις 11,97 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου κατεγράφησαν εκροές αντίστοιχα 22,15 εκατ. ευρώ και 37,07 εκατ. ευρώ, ενώ τον φετινό Ιανουάριο είχαν καταγραφεί εισροές 37,10 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση εισροών από το εξωτερικό τον Μάιο δικαιολογείται από την προσδοκία των ξένων επενδυτών ότι θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα υπήρχε ρύθμιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Είναι αξιοσημείωτη ότι η συνολική αξία συναλλαγών τον προηγούμενο μήνα ανήλθε στα 2,23 δισ. (αυξημένη σημαντικά κατά 176,3% σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο και αυξημένη κατά 8,0% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016).

Οι πωλητές μετοχών από το εξωτερικό προήλθαν από κωδικούς με έδρα τα Νησιά Κέιμαν, το Μονακό όπου υπάρχει μόνο μία επενδυτική μερίδα, από τα Νησιά Μάρσαλ, από το Λιχτενστάιν με μόλις 2 επενδυτικές μερίδες, από τη Λιβερία με 8 επενδυτικές μερίδες, την Ελβετία και από το σύμπλεγμα νησιών Γκέρνσεϊ. Αντιθέτως, οι αγοραστές τον Μάιο προήλθαν από κωδικούς με έδρα τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη, το Γιβραλτάρ, τα νησιά Βερμούδες, το Χονγκ Κονγκ, τα νησιά Μπαρμπέιντος, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι από τη χώρα της Τσεχίας υπήρξε μόλις 1 κωδικός για το Χρηματιστήριο. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον περασμένο Μάιο χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώθηκε στο 65,5% έναντι 63,9% το περασμένο Απρίλιο. Τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν 63,7%.

Δηλαδή οι ξένοι στις 31 Μαΐου 2017 κατείχαν μετοχές συνολικής αξίας 27,359 δισ. ευρώ σε σύνολο 42,95 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης πραγματοποίησαν συναλλαγές 22.180 ενεργές μερίδες από 13.970 ενεργές μερίδες τον φετινό Απρίλιο.

Ακόμη δημιουργήθηκαν 735 νέες μερίδες επενδυτών (από 522 τον προηγούμενο μήνα).

Απογοητευτική είναι πάντως η εικόνα της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Ιουνίου. Εχει καταρρεύσει η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια αναμένουν τις αποφάσεις της επόμενης Πέμπτης στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης και τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι να χαθεί και αυτό το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση απλώς να κερδίζει χρόνο και να μην υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα στείλει αρνητικό αντίκτυπο στους διεθνείς επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει εκτός ώριμων αγορών από το 2013 (πρώτη υποβάθμιση 27/11/2013 από τη Morgan Stanley) εξαιτίας της χαμηλής κεφαλαιοποίησης και της έλλειψης διασποράς μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό για τη πλειοψηφία των 200 μετοχών που είναι σήμερα εισηγμένες στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή