Συμφωνία «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup του Ιουνίου

Συμφωνία «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup του Ιουνίου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «βλέπει» ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του. Περιμένουμε, είπε, μιλώντας στο Reuters, «συμφωνία για την πλήρη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης».

Την ανάγκη να υπάρξει λύση στο Eurogroup επισήμανε χθες και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πρόσθεσε, πάντως, ότι πρέπει να προσφερθεί μια καλύτερη λύση για το χρέος στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε, είπε, να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά, με το μόνο «φάε ή πέθανε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προχθεσινό Euroworking Group συζητήθηκε η πρόοδος στα προαπαιτούμενα (απομένουν κάποια λίγα για τις ιδιωτικοποιήσεις), καθώς και οι πιθανές βελτιώσεις στη διατύπωση για το χρέος, χωρίς να ληφθεί απόφαση. Οπως ανέφερε πηγή των θεσμών, «οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, διευκρινίστηκαν σημεία, αλλά είναι καθαρό ότι το Euroworking Group δεν είναι το πεδίο όπου θα ληφθούν αποφάσεις».

Ανοικτό παραμένει, εξάλλου, και το ύψος της δόσης που θα πάρει η Αθήνα, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Πηγές επισημαίνουν ότι θα είναι αρκετό ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου (7,4 δισ. ευρώ) και λίγο παραπάνω, προκειμένου να αρχίσουν να εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Κάποιες πληροφορίες ανέβαζαν χθες το ποσό στα 7,5-8 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι ένα μέρος των υποχρεώσεων του Ιουλίου μπορεί να καλυφθεί και με ελληνικούς πόρους, ενώ νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι το ποσό θα έφτανε και τα 9 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας έτσι και την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει στη συμφωνία της 15ης Ιουνίου. Ακόμη, πάντως, δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το ύψος της δόσης.

Ασθενείς εξαγωγές

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας, οι τράπεζες αναλύοντας τη θετική μεταβολή του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους προειδοποιούν για τις ασθενείς εξαγωγικές επιδόσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθεί να στηρίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ ο εξωτερικός τομέας έχει αρνητική επίπτωση, κάτι που αποτελεί ένδειξη αδυναμίας μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, αναλύει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank. Σε ανάλογα συμπεράσματα, εξάλλου, καταλήγει η εβδομαδιαία έκδοση της Eurobank «7 μέρες Οικονομία», σύμφωνα με την οποία «η αύξηση της εγχώριας ζήτησης υπερκάλυψε την πτώση των καθαρών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2017».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή