Σε περίπου 1 δισ. ανέρχεται μέχρι στιγμής η απόδοση του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Το στοιχείο αυτό για το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Golden Visa αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιόρλας, από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.684 άδειες παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχουν χορηγηθεί 134 άδειες. Συνολικά, την πρώτη χρονιά του προγράμματος, το 2013, χορηγήθηκαν 20 άδειες, αυτές έφτασαν τις 455 το 2014, αυξήθηκαν στις 968 το 2015, σε 1.550 το 2016 και μέχρι τώρα ανέρχονται σε 1.684.
Πρώτοι οι Κινέζοι
Από τις 1.684 άδειες, οι 701 έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους πολίτες, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, 79 σε Ουκρανούς, 78 σε Λιβανέζους, 53 σε Ιρακινούς, 45 σε Σύρους, 37 σε Ιορδανούς και 16 άδειες σε Σαουδάραβες.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για το ελληνικό πρόγραμμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Κύπρου (το οποίο έχει απόδοση περί τα 4 δισ. ευρώ), ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι το κατώτατο όριο για τη χορήγηση άδειας παραμονής στην Κύπρο είναι 2 εκατ. ευρώ και όχι 250.000 που ισχύει στην Ελλάδα, καθώς το κυπριακό πρόγραμμα περιλαμβάνει και χορήγηση διαβατηρίου. Ο ίδιος απέδωσε την υστέρηση που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα στο υπάρχον διαθέσιμο προϊόν δηλαδή στην περιορισμένη διάθεση ακινήτων, σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Κύπρο που διαθέτουν έτοιμα συγκροτήματα κατοικιών προς πώληση στους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρεται να «παγώνει» για την ώρα το σχέδιό του να μπορούν να λαμβάνουν άδεια παραμονής και όσοι επενδύουν σε ομόλογα και μετοχές άνω των 250.000 ευρώ. Το επιχείρημα γι’ αυτή την αναστολή του σχεδίου είναι ότι θα αναμένει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα «κόκκινα» δάνεια και τα σπίτια, συχνά εξοχικές κατοικίες, που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς. Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκδοση βίζας για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ξένων επενδυτών που θα επιτρέπει την ταχύτερη λήψη βιομετρικών στοιχείων.