28% των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστά

28% των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά παραμένουν περίπου τρία στα δέκα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε ορισμένους δρόμους, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, όπως η Χαριλάου Τρικούπη, τα «λουκέτα» πλησιάζουν επικίνδυνα το 50% του συνόλου. Από την άλλη, σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα στον κατεξοχήν εμπορικό δρόμο, την οδό Ερμού. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα καταγραφή για τα «λουκέτα» στο κέντρο της πρωτεύουσας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ).

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της επικαιροποιημένης έρευνας προκύπτει ότι 28% των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστά, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε στην προηγούμενη έρευνα, τον Σεπτέμβριο του 2016, και ανερχόταν σε 26,4%. Υπενθυμίζεται ότι ενώ από τον Μάρτιο του 2015 είχε ξεκινήσει μια ελαφρώς πτωτική πορεία του ποσοστού των κλειστών καταστημάτων (27,5% τον Μάρτιο του 2015) με το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας να καταγράφεται τον Μάρτιο του 2016 (25,9%), αυτή ανακόπηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε εκ νέου η ανοδική πορεία των «λουκέτων».

Δύο ταχύτητες

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το εμπόριο στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί με τουλάχιστον δύο ταχύτητες. Σε δύο από τις τέσσερις ζώνες που έχει χωριστεί για τις ανάγκες της έρευνας και συγκεκριμένα στην περιοχή που γειτνιάζει με τα Εξάρχεια ή αποτελεί τμήμα των Εξαρχείων, καθώς και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν την Ομόνοια με το Σύνταγμα, τα ποσοστά κλειστών καταστημάτων είναι εξαιρετικά υψηλά. Το ρεκόρ «λουκέτων» κατέχει η οδός Χαριλάου Τρικούπη (45,1%), με το ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς μετά τη μικρή αποκλιμάκωση που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2016 (42%). Ακολουθεί ο παράλληλός της, η οδός Ιπποκράτους με ποσοστό κλειστών καταστημάτων 39,3% επί του συνόλου. Τις άλλες τρεις θέσεις της πρώτης πεντάδας με τα περισσότερα λουκέτα καταλαμβάνουν δρόμοι που μεγάλο μέρος τους βρίσκεται κοντά στην Ομόνοια και συγκεκριμένα η Σοφοκλέους (38,7%), η Σταδίου (34,3%) και η Πανεπιστημίου (33,9%). Ειδικά η οδός Σταδίου παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα με νοητό όριο την πλατεία Κλαυθμώνος, με το μεν κομμάτι προς το Σύνταγμα να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα, το δε τμήμα της προς Ομόνοια να έχει πολλά και χρόνια «λουκέτα».

Στον αντίποδα, στις ζώνες του κέντρου της Αθήνας που καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών καταστημάτων περιλαμβάνονται το εμπορικό τρίγωνο και το Κολωνάκι. Ετσι, οι πέντε δρόμοι με το μικρότερο ποσοστό «λουκέτων» είναι η Πατριάρχου Ιωακείμ (7,6%), η Αθηνάς (8,2%), η Αγίου Μάρκου (9,6%) η Ερμού (10,8%) και η Βουκουρεστίου (15,8%). Τα πολύ χαμηλά ποσοστά «λουκέτων» στις οδούς Αθηνάς και Αγίου Μάρκου σχετίζονται με την έντονη δραστηριοποίηση στην περιοχή του κλάδου εστίασης και διασκέδασης, καθώς και με την αναζωογόνηση της περιοχής του Ψυρρή, έπειτα από μια μακρά περίοδο παρακμής.

Αξίζει, πάντως, εδώ να σημειωθεί ότι από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ προκύπτει ελαφρά ανάσχεση των επιχειρήσεων εστίασης (15,29% επί του συνόλου από 15,31% τον Μάρτιο του 2016), ίσως διότι παρατηρείται κορεσμός σε ορισμένα σημεία του εμπορικού τριγώνου. Ακόμη μεγαλύτερη, πάντως, είναι η μείωση των καταστημάτων ένδυσης, τα οποία φέτος αποτελούν το 16,42% των καταστημάτων έναντι 17,07% τον Μάρτιο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή