Ο Μάρτιν Τζούρντα νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

Ο Μάρτιν Τζούρντα νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν, ύστερα από μακρά περίοδο με πολλά προβλήματα, οι διοικητικές αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την τοποθέτηση του δρος Μάρτιν Τζούρντα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το ταμείο είχε παραμείνει ακέφαλο σχεδόν για ένα χρόνο.

Με την τοποθέτηση του κ. Τζούρντα στην Εκτελεστική Επιτροπή, ολοκληρώνεται ο ορισμός και των τριών μελών, με τη συμμετοχή επίσης του κ. Ερίκ Τουρέ ως αναπληρωτού διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ και του κ. Τάκη Δουμάνογλου ως μέλους, εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει κομβικό ρόλο στη διοίκηση του ταμείου, καθώς είναι αρμόδια για την προπαρασκευή του έργου του ΤΧΣ, για την εφαρμογή των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων και την εκτέλεση των πράξεων που απαιτούνται για τη διοίκηση και λειτουργία, καθώς και την εκπλήρωση του σκοπού του. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της 1ης ανακεφαλαιοποίησης (2013) έχοντας αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών των συστημικών τραπεζών με στόχο όμως την πώληση των μετοχών στους ιδιώτες μετόχους μέσω των warrants. Ωστόσο μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση τα warrants που είχε στην κατοχή του το ΤΧΣ μηδενίστηκαν, ενώ σήμερα ελέγχει το 40,4% της Εθνικής Τράπεζας, το 26,4% της Τράπεζας Πειραιώς, το 11% της Alpha Bank και το 2,4% της Eurobank. Η αυξημένη συμμετοχή στην Εθνική και στην Πειραιώς οφείλεται στο γεγονός ότι το ΤΧΣ συμμετείχε και στην 3η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών αποκτώντας πρόσθετες μετοχές.

Η θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ έχει οριστεί για τρία χρόνια, από τις 18 Μαΐου 2017. Ο δρ Μάρτιν Τζούρντα διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Από τα τέλη του 2015 έως το 2016 διετέλεσε πρόεδρος του μη εκτελεστικού συμβουλίου της ελβετικής τράπεζας Valartis Bank AG στην Αυστρία, διορισθείς από δημόσιο διαχειριστή, με σκοπό την πώληση της πλειονότητας των τραπεζικών εργασιών της τράπεζας. Από το 2013 έως το 2015, ήταν διευθύνων σύμβουλος στην αυστριακή Anadi Bank AG (πρώην Hypo Alpe-Adria Bank AG). Με αφορμή την τοποθέτησή του στο ταμείο, δήλωσε: «Προσβλέπω στη συνεργασία με τα στελέχη του ταμείου καθώς και με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς προκειμένου το ταμείο να συνεχίσει περαιτέρω να συνεισφέρει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή