Επέκταση οικειοθελούς συνεισφοράς έως το 2018 εξετάζουν οι εφοπλιστές

Επέκταση οικειοθελούς συνεισφοράς έως το 2018 εξετάζουν οι εφοπλιστές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση της οικειοθελούς οικονομικής συνεισφοράς τους προς το ελληνικό Δημόσιο για ακόμα ένα έτος, και συγκεκριμένα και το 2018, πρόκειται να εξετάσουν μεταξύ άλλων οι Ελληνες πλοιοκτήτες, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση της εν λόγω οικονομικής συνεισφοράς θεωρείται σχεδόν βέβαιη, όπως άλλωστε προανήγγειλε σχετικά και ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής σε σχετικές δηλώσεις του εντός της εβδομάδας, όπου επισήμανε ότι «έχει γίνει η κουβέντα με τους εφοπλιστές και επεδείχθη και κατανόηση».

Σημειωτέον ότι η σχετική επέκταση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί από τους δανειστές, δεδομένου ότι αποφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Η έρευνα της Κομισιόν

Το έτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της ΕΕΕ αφορά την ενημέρωση των μελών της για τις εξελίξεις στο θέμα της ανεπίσημης διερεύνησης του ελληνικού θεσμικού ναυτιλιακού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του ζητήματος, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε χθες ότι έχει αποσταλεί σχετική επιστολή προς την αρμόδια επίτροπο Μ. Βεστάγκερ, παρέχοντας εξηγήσεις για το ζήτημα, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι όλες οι χώρες, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, εφαρμόζουν πολιτικές ενίσχυσης της ναυτιλίας τους.

Απάντηση είχε δώσει με αιχμηρή ανακοίνωσή της και η ίδια η ΕΕΕ, ιδίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών, αλλά τίποτα δεν έγινε.

«Ενοχλητική» πρωτιά

Η ΕΕΕ τόνισε ότι ο κ. Σόιμπλε, «αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας, που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί. Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Σόιμπλε είναι προκλητικά αβάσιμες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή