Επενδυτικές προσδοκίες από τη φετινή παρουσία 21 ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη

Επενδυτικές προσδοκίες από τη φετινή παρουσία 21 ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη κινητικότητα, από πλευράς επιχειρηματιών, αναμενόταν να έχει σήμερα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι εκπρόσωποι 21 εισηγμένων, που αντιπροσωπεύουν χρηματιστηριακή αξία ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 48,15% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ταξίδευαν στη Νέα Υόρκη για να δώσουν το «παρών» στο φετινό 6ο κατά σειρά roadshow.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου και συμπίπτει χρονικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα μας. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παρών στην αποστολή και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα φετινά ραντεβού των εισηγμένων θα είναι αυξημένα πάνω από 60% σε σχέση με την περυσινή εκδήλωση, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από αμερικανικά funds, που έχουν παρουσία στα μετοχικά κεφάλαια Ελλήνων εισηγμένων, όσο και από ομογενείς επιχειρηματίες. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται κυρίως για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρειών που έχουν ισχυρή παρουσία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.

Χρειαζόμαστε το QE

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν φύγουν για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασόπουλος έλεγε στην «Κ» ότι «φέτος υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα funds, που θέλουν να ακούσουν ότι ομαλοποιείται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις». Επίσης ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες επιχειρηματίες πηγαίνουν με καλό ηθικό στη Νέα Υόρκη, για να αποδείξουν ότι καταφέρνουν να επιβιώνουν ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης και να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει στη «Κ» ότι «οι πελάτες μας στο εξωτερικό άρχισαν πάλι να ανησυχούν για την καθυστέρηση που παρατηρείται προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Χρειάζεται η οικονομία επίσημη πιστοποίηση ότι ομαλοποιείται η κατάσταση, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανείζονται όχι με 5% και 6%, αλλά με 1% και 1,5%, που δανείζονται οι ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Οι 21 εισηγμένες που πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη είναι οι εξής: Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Creta Farm, Eurobank, Fourlis, Γεκ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivallia, ΕΛΠΕ, Lamda Development, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Sarantis, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Με λιγότερο άγχος

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012, για το οδοιπορικό παρουσίασης (roadshow) για εισηγμένες που οργανώνεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, που οι διοικήσεις των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25), μάλλον, θα έχουν λιγότερο άγχος.

Αυτό συμβαίνει διότι η εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με τα ξένα επενδυτικά σχήματα, όπως είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η φετινή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη θα έχει και μία πρωτοτυπία. Θα προηγηθεί η διοργάνωση του Investment Forum στις 18-20 Ιουνίου 2017 στην Ουάσιγκτον, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν τόσο στο «2017 SelectUSA Investment Summit» όσο και σε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς, όπως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (US Chamber of Commerce) και το Αμερικανικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (US Council of Competiveness).

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν παράλληλες στοχευμένες συναντήσεις με επενδυτικούς οίκους, Αμερικανούς επιχειρηματίες, ομάδες επιρροής, ενώ ίσως υπάρξουν συναντήσεις και με εκπροσώπους της κυβέρνησης Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή