Ενα εκατ. ευρώ κάθε μήνα θα μοιράζει το ΥΠΟΙΚ για συναλλαγές μέσω POS

Ενα εκατ. ευρώ κάθε μήνα θα μοιράζει το ΥΠΟΙΚ για συναλλαγές μέσω POS

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματικά ποσά θα μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους που χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών κάνει στροφή 180 μοιρών, τροποποιώντας το αρχικό σχέδιο για τις λοταρίες που προέβλεπε την πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων «πόντων» για μελλοντικές τους συναλλαγές και μόνο.

Τα τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εγκαταλείψει το αρχικό σενάριο, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Την τελευταία στιγμή υπήρξαν εισηγήσεις από υπηρεσιακά στελέχη για εγκατάλειψη του μοντέλου αυτού, καθώς δεν διασφαλιζόταν το απόρρητο των συναλλαγών.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε την υιοθέτηση ενός απλού μοντέλου, στοχεύοντας στη διενέργεια της πρώτης κλήρωσης στα τέλη Ιουλίου.

Κάθε μήνα λοιπόν το Δημόσιο θα μοιράζει ένα εκατομμύριο ευρώ στους φορολογουμένους που διενεργούν συναλλαγές μέσω καρτών. Τα στοιχεία των συναλλαγών θα αποστέλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία και θα αναλάβει την διαδικασία της κλήρωσης.

Στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω των μηχανημάτων POS. Δηλαδή μεταφορές χρημάτων με e-banking δεν θα λογίζονται ως συναλλαγή από το υπουργείο Οικονομικών και θα εξαιρούνται από τις κληρώσεις.

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, κάθε μήνα 1.000 τυχεροί θα κερδίζουν 1.000 ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι φέτος έχει αποφασιστεί να μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται η αύξηση του μηνιαίου ποσού, καθώς η πρώτη κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Δηλαδή, ενδεχομένως, θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για το φετινό έτος να μοιράζει 2 εκατ. ευρώ σε 2.000 τυχερούς. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν προτάσεις αύξησης του αριθμού των νικητών και μείωση του ποσού που θα κερδίσει ο καθένας από αυτούς. Για παράδειγμα, έχει προταθεί κάθε μήνα 2.000 φορολογούμενοι να κερδίζουν από 500 ευρώ ο καθένας.

Ενα ακόμα θέμα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πώς θα αντιμετωπιστεί κάποιος νικητής που θα κερδίσει για παράδειγμα 1.000 ευρώ, ο οποίος έχει ταυτόχρονα βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Οπως τονίζει ο ίδιος παράγοντας, το πιθανότερο σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι το ποσό που θα κερδίζει να συμψηφίζεται με τις οφειλές που τυχόν υπάρχουν.

Ενας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «βιάζεται» να προχωρήσει στην πρώτη κλήρωση, έγκειται στην κόπωση που παρατηρείται στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων κυρίως του ΦΠΑ. Και αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι, έχουν ήδη «χτίσει» το αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ανοιχτοί» σε προσφορές από τους καταστηματάρχες. Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη «πιάσει» το ποσοστό για το αφορολόγητο όριο και πλέον κινούνται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν έχουν αφορολόγητο όριο, όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν είχαν έτσι και αλλιώς κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό το σύστημα των κληρώσεων αποδείξεων ξεκίνησε το 1950 στην Ταϊβάν, η οποία και συνεχίζει να το εφαρμόζει. Στην Ευρώπη εισήχθη από τη Μάλτα το 1997 και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να το εφαρμόζει. Στην Πορτογαλία το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1,6 δισ. ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή