Αίτηση αναίρεσης της παραπομπής σε δίκη για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ

Αίτηση αναίρεσης της παραπομπής σε δίκη για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο στην ένταση που έχει προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αναφορικά με το θέμα της παραπομπής σε δίκη έξι εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία, καλείται να δώσει ο Αρειος Πάγος. Η υπόθεση είναι μείζονος σημασίας για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς τρεις εκ των κατηγορουμένων εμπειρογνωμόνων, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός κι ένας Σλοβάκος, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι θεσμοί είχαν θέσει προ μηνών αίτημα για την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες, εξ ου και είχε ψηφιστεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση (σ.σ. αφού όμως τούς είχαν απαγγελθεί κατηγορίες), ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το ζήτημα «θα λυθεί», η υπόθεση κατέληξε σε παραπεμπτικό βούλευμα. Χθες οι συνήγοροί τους κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Ι. Γιαννίδης και Ν. Πατεράκης υπέβαλαν αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι το δικαστικό συμβούλιο δεν έλαβε υπ’ όψιν του το άρθρο 192 § 8 του ν. 4389/2016, σύμφωνα με το οποίο: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη συμβουλίων εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και στα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Οπως επισημαίνουν οι συνήγοροι, στην προκειμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ. 1204/2014).

Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι ως προς «την υποτιθέμενη υπεξαίρεση εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ δεν νοείται καν αποστέρηση του ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταχωρίστηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο». Η υπόθεση αφορά την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή