ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Υπό προϋποθέσεις η εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ

esm-ypo-proypotheseis-i-ektamieysi-tis-deyteris-dosis-ypsoys-800-ekat-eyro-2196416

Σύμφωνα με ανακοίνωση του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η δόση των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη εκταμίευση να αναμένεται να ολοκλήρωση μετά το καλοκαίρι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα πρόκειται να καλύψουν κυρίως ελληνικά χρέη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές, αλλά και για την κάλυψη οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες.

Η Αθήνα «ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων», που «προστίθενται στα όσα έχει ήδη κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

«Οι εξελίξεις της δεύτερης αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως οι στόχοι θα επιτευχθούν με την προυπόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχουν οι προετοιμασίες για μια δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, το χρονικό περιθώριο. 

Γράφοντας στο ενημερωτικό σημείωμα του ESM προς επενδυτές, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα το χρέους, και αρκείται να χαιρετίσει τη συμφωνία του Eurogroup για τη δόση.