Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 1,5% του ΑΕΠ, θέλει το ΔΝΤ

Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 1,5% του ΑΕΠ, θέλει το ΔΝΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μακροπρόθεσμα πρέπει να είναι 1,5% του ΑΕΠ το πολύ και όχι 2% τουλάχιστον, όπως συμφώνησε το Eurogroup, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ράις απάντησε σε ερώτηση για τον δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα», στον οποίο είχε αναφερθεί μία μέρα πριν το Ινστιτούτο Πέτερσον, με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην περίοδο 2023 έως 2060.

Είπε ότι το ΔΝΤ ζητάει χαμηλότερα πλεονάσματα προκειμένου να υποστηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στη χώρα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Ελλάδα και την αποδέχθηκε με χαρά. Ο χρόνος θα προσδιοριστεί ανάλογα με τα προγράμματα των δύο.

«Κάθε άλλο», απάντησε, πάντως, ο κ. Ράις στην ερώτηση αν το ΔΝΤ βάζει στην άκρη τις απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του χρέους με την «επί της αρχής» έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα. Οπως είπε, το ΔΝΤ περιμένει ότι η διαδικασία της σχετικής συζήτησης θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Αν δεν το πιστεύαμε, δεν θα προχωρούσαμε», σχολίασε.

Πάντως, όσον αφορά τη χρονική διάρκεια κατά την οποία θα μείνει σε εκκρεμότητα η απόφαση του ΔΝΤ για χρηματοδότηση, τόνισε πως θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, έως τις 27 Ιουλίου. Στο παρελθόν, άλλες φορές το όριο ήταν 30 ημέρες, άλλες ήταν παραπάνω και άλλες δεν υπήρχε καθόλου. Θα το δούμε, είπε, με βάση την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους-μέλους, δηλαδή της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμά της και να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων το αργότερο του χρόνου, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, επισήμανε, αρκεί να τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε αυτές τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο ομιλίας του προχθές το βράδυ στο Walter Eucken Institut στη Γερμανία.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στις φωνές που ακούγονται στη Γερμανία ότι τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και υποστήριξε πως αυτό αποτελεί διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβολή στον ελληνικό λαό, που δέχθηκε μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις του, τέτοιες που θα ήταν αδιανόητες σε μια χώρα όπως η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή