Απαλλαγή Σαββαΐδου από την κατηγορία περί απιστίας

Απαλλαγή Σαββαΐδου από την κατηγορία περί απιστίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαλλαγή της πρώην γενικής γραμματέως Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που της είχε αποδοθεί, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του.

Η κατηγορία αφορούσε την απόφαση που εξέδωσε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων και με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρεία GENNET. Με το ίδιο βούλευμα (1190/2017) απαλλάσσεται από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της εταιρείας Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να διαβιβάσει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών το «υπόμνημα-αναφορά-αίτημα για άσκηση ποινικής δίωξης» του κ. Τσουκαλίδη το οποίο κατέθεσε σε ανακριτή διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017 και αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των ελεγκτών που πραγματοποίησαν τον επανέλεγχο και φέρεται να καταγγέλλονται πως δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα αποτελέσματά του.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σαββαΐδου είχε αποπεμφθεί από τη θέση της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της παρούσας κυβέρνησης. Μάλιστα αποπέμφθηκε με διάταξη που προέβλεπε ότι εάν δημόσιος λειτουργός παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος και η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο –της κ. Σαββαΐδου δεν είχε φθάσει–, τότε, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού, μπορεί να παυθεί από τα καθήκοντά του.

Προφανώς η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε η κ. Σαββαΐδου να παραμείνει σε αυτό το κρίσιμο πόστο, καθώς ήθελε η ίδια να διαλέξει τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Οι τότε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ανάγκασαν της τρόικα να ζητήσει την πλήρη ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης πλέον Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή