Τρία «παράθυρα ευκαιρίας» για έξοδο στις διεθνείς αγορές

Τρία «παράθυρα ευκαιρίας» για έξοδο στις διεθνείς αγορές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιστροφή στις αγορές φλερτάρει η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με πιθανό σενάριο την αντικατάσταση του ομολόγου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά και λήγει το 2019, με άλλο μεγαλύτερης διάρκειας.

Οριστική απόφαση για τον χρόνο έκδοσης δεν έχει ληφθεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιβάλλον της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι υπάρχουν τρία «παράθυρα ευκαιρίας», μεταξύ των οποίων θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα η κυβέρνηση, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά του καθενός.

Το πρώτο είναι τον Ιούλιο, ώστε η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία των αγορών. Το δεύτερο είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και συνδέεται με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την ανανέωση της προσδοκίας για συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους. Το τρίτο είναι προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επομένου, όπως το έχει τοποθετήσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πολλοί παράγοντες πρέπει να συνυπολογισθούν προκειμένου να ληφθεί η απόφαση. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν ποντάρει κανείς στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στις προοπτικές της οικονομίας, προκειμένου να προσελκυσθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε το μεταγενέστερο σενάριο είναι ίσως προτιμότερο.

Αν ανησυχεί, ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα αναδείξει σε ρυθμιστικό κυβερνητικό παράγοντα το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο έχει ταχθεί κατά της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, τότε το σενάριο του φθινοπώρου ίσως δεν προσφέρεται. Επίσης, στην απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να συνυπολογισθούν παράγοντες όπως η διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, καθώς δεν θα είναι ίσως σκόπιμο να επιχειρηθεί μια έξοδος στις αγορές, ενόσω εξελίσσεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Ακόμη, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τύχη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και οι προσδοκίες που θα δημιουργήσει αυτή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα θα είναι προφανώς σημαντική παράμετρος στον προσδιορισμό του χρόνου εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν θεωρεί πλέον απαραίτητη την ένταξη στο QE για την επιστροφή στις αγορές. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο ένταξης στο QE πριν δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση θα συνυπολογίσει, επίσης, προφανώς, το εκτιμώμενο επιτόκιο, καθώς δεν θα ήθελε να έχει χειρότερες επιδόσεις από εκείνες της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014, με τις οποίες αναπόφευκτα θα συγκριθεί η όποια απόπειρα τώρα. Το ομόλογο εκείνο, 5ετίας με λήξη το 2019, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, είχε εκδοθεί με επιτόκιο 4,95%. Χθες η διετία είχε απόδοση 3,94%, μετά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών, μετά το Eurogroup.

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει έκδοση πιθανότατα 5ετούς ομολόγου, για την αντικατάσταση αυτού που λήγει το 2019. Δεν έχει αποκλεισθεί, πάντως και το σενάριο μιας μικρής νέας έκδοσης, ανεξάρτητης από το ομόλογο Σαμαρά. Οι παράγοντες της αγοράς ομολόγων επισημαίνουν, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει πιεστικός λόγος επιστροφής στις αγορές για την κάλυψη αναγκών του 2018, καθώς αυτές είναι μάλλον περιορισμένες (υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και μπορούν άνετα να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις του προγράμματος). Το 2019 τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι περίπου διπλάσιες. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να αντικατασταθεί το ομόλογο των 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019.

Σημειώνεται πως η Citi, σε χθεσινό της σημείωμα, με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s την περασμένη Παρασκευή (σε Caa2 από Caa3), σχολιάζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει, παρά τη μείωση των κινδύνων βραχυπρόθεσμα. Κι αυτό λόγω της έλλειψης σαφήνειας ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που μειώνει τη δυνατότητα ένταξης των ομολόγων στο QE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή