ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ακόμη και η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν διασφαλίζει βιωσιμότητα του χρέους

economist-oi--2

Αναγκαία η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τα μέτρα για τις συντάξεις, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο χρέος τονίζοντας «ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο χρέος, εμφανίστηκε βέβαιη ότι ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς», υπενθύμισε η κ. Βελκουλέσκου και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε συμφωνία επί της αρχής, που δεδομένων των συνθηκών είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Η λύση για το χρέος πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικές παραδοχές. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να "τρέξει" πλεονάσματα άνω του 1,5% μεσομακροπρόθεσμα και να επιτύχει ανάπτυξη άνω του 1%» επανέλαβε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Βελκουλέσκου επεσήμανε ότι το συνταξιοδοτικό έλλειμμα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι καίριας σημασίας,  καθώς τα προηγούμενα χρόνια η δημοσιονομική πολιτική βασίστηκε σε πολύ υψηλούς φόρους.