ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά έξοδος στις αγορές

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά έξοδος στις αγορές

Φρένο στις φιλοδοξίες κυβερνητικών στελεχών για βεβιασμένη έξοδο στις αγορές έβαλαν χθες οι θεσμοί, δίνοντας προτεραιότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε ερώτηση για τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον μήνα, αλλά «αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τότε μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018». Λίγο νωρίτερα, στο συνέδριο του Economist όλο το «κουαρτέτο» είχε με μια φωνή μιλήσει για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ ειδικότερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι, είχε πει με νόημα ότι για την Ελλάδα «η πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις, όχι να βρει 3-4 δισ. ευρώ».

«Οι προτεραιότητες είναι τρεις: Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», είπε και ο Νικόλα Τζιαμαριόλι του ESM, προσθέτοντας ότι αν τις εφαρμόσει με ευλάβεια, η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο.

Στην ίδια γραμμή, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι είναι σημαντικό να μη χαθεί ξανά η ευκαιρία για την Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως συνέβη το 2014. Το μπαλάκι είναι στην Ελλάδα, είπε, για να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στους θεσμούς να μη ζητήσουν επιπλέον μέτρα. Στη συνέχεια, ωστόσο, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα οι επίμαχες για τα εργασιακά πρέπει να συνεχιστούν και μετά το 2018.

Πριν καν διατυπώσουν τις παραινέσεις αυτές οι δανειστές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, είχε ήδη ανταποκριθεί. «Πρέπει να αναλάβουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος», είπε στην εισήγησή του, χρησιμοποιώντας μια λέξη που δεν αρέσει σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο κ. Χουλιαράκης προκάλεσε αίσθηση όταν είπε, μιλώντας για τις αποφάσεις του Eurogroup, ότι «ουδείς ανέμενε τα επόμενα μέτρα για το χρέος σε αυτή τη φάση» και ότι «όλοι γνωρίζαμε πως τα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος», παραδεχόμενος ουσιαστικά πως τα σχέδια για τη «γραβάτα» του κ. Τσίπρα ήταν μόνο επικοινωνιακά. Αυτό που περιμέναμε, είπε, ήταν να δοθεί ένα σήμα, κυρίως στις χρηματαγορές ότι οι πιστωτές παραμένουν δεσμευμένοι και να εξειδικευθούν όσο γίνεται τα μέτρα. Από αυτή την άποψη δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του Eurogroup, προσθέτοντας πάντως ότι θα ήταν πιο ευτυχής αν συμφωνούσε και το ΔΝΤ.

H κ. Βελκουλέσκου ζήτησε, χθες, μιλώντας στο συνέδριο μέσω Skype, να κλείσει γρήγορα η συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και ότι δεν είναι ρεαλιστική η διατήρηση για δεκαετίες ούτε των πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από 2% του ΑΕΠ, ούτε της ανάπτυξης πάνω από 1%.

Αλλά και ο κ. Ντρούντι, που μίλησε επίσης μέσω Skype, είπε ότι στο Eurogroup έγινε το πρώτο βήμα, αλλά δεν υπάρχει επαρκής εξειδίκευση ούτε ως προς την επιμήκυνση (η δήλωση αναφέρεται σε δυνατότητα αύξησης της μέσης ωρίμασης, είπε), ούτε ως προς τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν θα υπάρχει βιωσιμότητα», συμπέρανε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο δρόμος προς το QE παραμένει κλειστός, προς το παρόν τουλάχιστον. «Διαφωνώ με τον Φραντσέσκο», έσπευσε να απαντήσει ο κ. Χουλιαράκης, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι επαρκώς σαφή και ότι συνάγεται πως η επιμήκυνση θα είναι 12-15 χρόνια. Το QE δεν είναι προϋπόθεση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό για την έξοδο στις αγορές, αν και θα ήταν επιθυμητή η ένταξη σ’ αυτό. Είναι, όμως, ένας από τους πολλούς παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί ο χρόνος εξόδου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε χθες και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να τελειώσει το πρόγραμμα το 2018, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν νέες εκταμιεύσεις από τον ESM. Είσαστε σε καλό δρόμο, απάντησε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει ανάγκη εκταμιεύσεων μετά τα μέσα του επόμενου έτους. «Τότε, αν όλα πάνε καλά θα στέκεστε στα πόδια σας», είπε.