ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γερμανία ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Η Γερμανία ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε χθες την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Από την Αθήνα, όπου βρισκόταν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε χθες την αισιοδοξία ότι η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα εκταμιευθούν 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν για την εξόφληση χρέους. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, θα εκταμιευθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε στείλει επιστολή στους βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης (CDU και CSU) των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενόψει της χθεσινής απόφασής τους, στην οποία υποστήριζε ότι η ελάφρυνση του χρέους, έτσι όπως τη ζητούσε το ΔΝΤ, θα απαιτούσε λήψη μέτρων με τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με ένα νέο πρόγραμμα. Στην επιστολή, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός σημείωνε ότι «κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Η βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, πρέπει τώρα να υλοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές υπήρξε τελικά αναίμακτη και δεν χρειάστηκε να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια, όπως ζητούσαν κάποιοι βουλευτές λόγω της μη πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.