ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 620 ευρώ μειώνεται η μέση κύρια σύνταξη το 2021

29s19synt

Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2021 κατά 5,7 δισ. ευρώ και όχι 3,1 δισ. ευρώ αποκαλύπτουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, με αποτέλεσμα η μέση κύρια σύνταξη μετά βίας να φθάνει τα 620 ευρώ μεικτά, ενώ η μέση επικουρική πέφτει στα 144 ευρώ.

Μελέτη του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Eργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, καταλήγει σε αυτό το άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα, καθώς διαπιστώνεται πως εάν οι συντάξεις «πάγωναν» και διατηρούνταν στα σημερινά επίπεδα, ώστε η μέση σύνταξη να ήταν 722 ευρώ μεικτά, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη το 2021 θα έφτανε τα 32,8 δισ. ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όμως προβλέπεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη τη συγκεκριμένη χρονιά θα διαμορφωθεί στα  27,1 δισ. ευρώ και συνεπώς οι μειώσεις στις συντάξεις εκτινάσσονται στα 5,7 δισ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΟΚΕΔ Σ. Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Β. Μπέτσης, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των νέων συνταξιοδοτήσεων και τον αριθμό των θανάτων συνταξιούχων από το 2000 μέχρι σήμερα και χρησιμοποιώντας αναλογιστικά μοντέλα προβολών, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 32,8 δισ. ευρώ το 2021. Βασική παραδοχή είναι ότι το μέσο επίπεδο των συντάξεων θα παραμείνει στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τον Ιούνιο του 2017, ήτοι στα 722 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη και στα 170 ευρώ η μέση επικουρική. Συνεπώς, η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μειώνεται από 30,2 δισ. το 2017 στα 27,1 δισ. ευρώ το 2021, αλλά από 32,8 δισ. σε 27,1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επακόλουθες μειώσεις εκτιμώνται σε 5,7 δισ. ευρώ και όχι σε 3,1 δισ. ευρώ. Ο ΟΚΕΔ διαπιστώνει αντιφάσεις και σοβαρά λάθη στις εκτιμήσεις και τις μελέτες των δανειστών, εκτιμώντας ότι οφείλονται κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη επιστημονικά και αδιέξοδη επιλογή, από την πλευρά των πιστωτών, της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης (αριθμητής) με περικοπές των συντάξεων και όχι με την αύξηση του ΑΕΠ (παρανομαστής).

Ο όμιλος θεωρεί αναγκαία την αποτροπή της εφαρμογής των ψηφισθέντων διατάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς και την ποσοτική – τεκμηριωμένη επανεξέταση και τον επανασχεδιασμό της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής πορείας του Ασφαλιστικού στη χώρα μας κατά τα επόμενα πενήντα έτη.