Παρατείνεται μέχρι τις 17 Ιουλίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 17 Ιουλίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε τελικά χθες η αναμενόμενη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κατά την πάγια τακτική του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν ακόμη τις δηλώσεις τους έχουν προθεσμία έως τις 17 Ιουλίου να το κάνουν. Η προθεσμία κανονικά έληγε σήμερα 30 Ιουνίου, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περίπου ο ένας στους τέσσερις φορολογουμένους δεν είχε υποβάλει δήλωση μέχρι χθες.

Η απόφαση της αρμόδιας υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών και νομικών προσώπων. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η παράταση μέχρι τις 17 Ιουλίου δίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου Taxisnet. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξάλλου, του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για ολιγοήμερη παράταση ελήφθη «εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των λογιστών της χώρας».

Πράγματι, η ροή των δηλώσεων προεξοφλούσε την ανακοίνωση της παράτασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 4.571.607 φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα, σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Από αυτές:

• Το 39,58% είναι χρεωστικές. Ο μέσος φόρος που αναλογεί στα 1.809.608 χρεωστικά σημειώματα είναι 1.080 ευρώ. Συνολικά, ο φόρος που αναλογεί στα χρεωστικά σημειώματα είναι 1,95 δισ. ευρώ.

• Το 16% είναι πιστωτικές. Συνολικά, οι 731.672 φορολογούμενοι με πιστωτικά σημειώματα θα μοιραστούν επιστροφή φόρου 250 εκατ. ευρώ.

• Το 44,41% είναι μηδενικές. Συνολικά, 2.050.327 φορολογούμενοι δεν καλούνται ούτε να πληρώσουν επιπλέον φόρο ούτε να πάρουν επιστροφή.

Σημειώνεται ότι η παράταση της προθεσμίας υποβολής δεν επηρεάζει την προθεσμία πληρωμής του φόρου. Αυτός θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή