Πρόστιμο 805.591 ευρώ σε εννέα κατασκευαστικές από την Επ. Ανταγωνισμού

Πρόστιμο 805.591 ευρώ σε εννέα κατασκευαστικές από την Επ. Ανταγωνισμού

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο συνολικού ύψους 805.591 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εννέα κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς διαπίστωσε ότι εμπλέκονται στη νόθευση του διαγωνισμού για την περιβαλλοντική αποκατάσταση – ανάπλαση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στον Νομό Πέλλας. Τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από αυτά που κανονικά έπρεπε να επιβληθούν, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε υπόψη της την παρατεταμένη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον κλάδο των κατασκευών.

Οι εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο συγκεκριμένο καρτέλ και στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι οι ακόλουθες: Mηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε., Εργασις Τεχνική Ανώνυμος Εταιρεία, Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος Α.Ε., Αξιον Τεχνική Ανώνυμος Εταιρεία, Νιόβη Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία, ΕΡΓΟΝΕΤ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία, Λιμενική Ανώνυμη Εργοληπτική Εταιρεία, Τεχνική Καβάλας Ε.Ε. – Τσεκμεζόγλου Δημήτρης και Σία Ε.Ε., Δασκαλούδης Α. Θεοδόσιος.

Από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες πραγματοποίησαν προ της διεξαγωγής του διαγωνισμού πολυμερή συνάντηση σε Ξενοδοχείο της Εδεσσας, καθώς και άλλες επιμέρους συναντήσεις και επαφές μεταξύ τους στο πλαίσιο των οποίων κατήρτισαν σχέδιο για τον εκ των προτέρων: α) καθορισμό του αναδόχου του έργου, β) των προσφερόμενων εκπτώσεων που θα εξασφάλιζαν την ανάδειξή του με όσο το δυνατόν χαμηλότερη έκπτωση (καθορισμός τιμών), καθώς και γ) την υποβολή προσφορών κάλυψης. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες συνεννοούνται από πριν για το ποιος θα κερδίσει τον διαγωνισμό και υπέβαλαν, ακριβώς για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, εικονικές προσφορές.

Η έρευνα ήταν αυτεπάγγελτη, αφορμή όμως για την έναρξή της στάθηκε ανώνυμη καταγγελία που έλαβε μέσω επιστολής η ανεξάρτητη αρχή. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ξεκίνησε το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπόθεση είναι η τρίτη σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα που αφορά σε χειραγώγηση διαγωνισμών στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων και αποτελεί ένδειξη της στόχευσης που έχει θέση η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούν πρώτον, στο πολύκροτο καρτέλ των εργολάβων, όπου εμπλέκονται δεκάδες ελληνικές και ξένες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και στους διαγωνισμούς για προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού, όπου εταιρείες φέρεται να νόθευαν τον ανταγωνισμό μέσω του καθορισμού τιμών και του περιορισμού της διάθεσης των προϊόντων. Η απόφαση σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρώτη υπόθεση αναμένεται να εκδοθεί μες στις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή