Σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας

Σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις παράλληλα με αυξήσεις μισθών προτίθενται να κάνουν στην Ελλάδα μια σειρά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και της τεχνολογίας (ΙΤ), όπως προκύπτει από την έρευνα της Randstad Ελλάδος. Μάλιστα, αν και το 70% από τις συνολικά 460 εταιρείες που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους, η αγορά εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, με τους εργοδότες να εκτιμούν ότι σε ποσοστό 71% θα προχωρήσουν σε προσλήψεις, ενώ το 37,1% προτίθεται να αυξήσει και τους μισθούς. Οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 800 ευρώ (ο κατώτερος για τους βοηθούς μηχανοργάνωσης) και 7.000 ευρώ (ανώτατος μισθός για διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού).

Η έκδοση HR Trends Survey για το 2017 αποτελεί τη μαζικότερη σε συμμετοχή έρευνα της Randstad Ελλάδος από τα 6 χρόνια διεξαγωγής της, καθώς συμμετείχαν 460 επιχειρήσεις. Στόχος της είναι η συλλογή των τάσεων στον κλάδο του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και των μισθών ανά επαγγελματικό προφίλ.

Και θεωρείται αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι η κρίση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές του (70%) έχει μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2016. Ενα ακόμη αισιόδοξο εύρημα της ετήσιας έρευνας αφορά τις προθέσεις στελέχωσης, με το 71% από τις εταιρείες που συμμετείχαν να επιβεβαιώνει πως σκοπεύει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό μέσα στο έτος. Κύριο μέλημα για την επιλογή του νέου προσωπικού θα είναι, μάλιστα, η επαρκής κάλυψη της ανάγκης για νέες δεξιότητες. Να σημειωθεί ότι περίπου τα 2/3 των εταιρειών που ερωτήθηκαν δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, ενώ λιγότερο από το 10% έχει αποκλειστικά τοπική παρουσία. Οι περισσότερες προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στους τομείς των πωλήσεων (41,5%) της τεχνολογίας (24,9%), του μάρκετινγκ- επικοινωνίας (20,5%) και στην παραγωγή (16,6%). Σύμφωνα βέβαια με τον Regional Manager-Staffing της Randstad Γιάννη Γκιμούση, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις στην εγχώρια αγορά, ενώ σε ό,τι αφορά το ευρύτερο περιβάλλον αξίζουν συγχαρητήρια στις εταιρείες που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και επενδύουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία παρατηρήθηκε και για τον κλάδο των πωλήσεων των συνεντευξιαζομένων, με μόλις ένα 6% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι ο όγκος των πωλήσεών του θα μειωθεί μέσα στο έτος και την πλειονότητα να δηλώνει ότι θα παραμείνει σταθερός. Μάλιστα, η εγχώρια ή διεθνής επέκταση και η εισαγωγή νέων προϊόντων ή τμημάτων αποτελούν πρωταρχικές αιτίες νέων προσλήψεων.

Αξιοσημείωτη, άλλωστε, είναι και η πρόθεση αύξησης των μισθών από το 37,1% των συμμετεχόντων. Μάλιστα, ένα επιπλέον 3,9% αναμένεται να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών εντός του τρέχοντος έτους, καθώς αυτό προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.

Αναφορικά με τις προκλήσεις όσων ασχολούνται με το ανθρώπινο δυναμικό στους κλάδους των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται ότι οι κυριότερες είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, η προσέλκυση ταλέντων και η δημιουργία ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Ελλάδας και Τουρκίας της εταιρείας L.Ostergard, περισσότερες εταιρείες συγκριτικά με το περασμένο έτος φαίνεται να αναγνωρίζουν τη σημασία της ισχυρής φήμης του εργοδότη στην επιτυχημένη πρόσληψη ταλέντων.

Η έρευνα συμπεριλαμβάνει το εύρος μισθών για τις βασικότερες θέσεις στους κλάδους των πωλήσεων και μάρκετινγκ, των οικονομικών και λογιστικής, της τεχνολογίας, στον κλάδο των μηχανικών, της διοικητικής υποστήριξης, της φαρμακευτικής, στα νομικά και στην εξυπηρέτηση πελατών. Και αποκαλύπτεται ότι ειδικότητες όπως βοηθός λογιστή, βοηθός μηχανογράφησης και προϊστάμενος προσωπικού λαμβάνουν μισθούς που κυμαίνονται από 700-1.200 (κατώτατη τιμή) έως 1.300-2.000 (ανώτατη τιμή) ευρώ τον μήνα. Σημαντικά αυξημένοι, μεταξύ 1.300-2.500 (κατώτατη) έως 2.000-3.500 (ανώτατη) είναι οι μισθοί σε ειδικότητες όπως εμπορικός αντιπρόσωπος, χημικός μηχανικός και διευθυντής ανάπτυξης της επιχείρησης. Τέλος, μισθούς που στην ανώτατη τιμή τους φθάνουν και τις 4.400-7.000 ευρώ λαμβάνει εξειδικευμένο υψηλόβαθμο προσωπικό σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Κάτω των 400€ ο μισθός μερικής απασχόλησης

Στη λύση της «φθηνής» απασχόλησης προσέφυγε η πλειονότητα των εργοδοτών κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2016, παρότι τα στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ κατά 5,54% στο σύνολο των επιχειρήσεων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην άνοδο κατά 14,37% της μερικής απασχόλησης. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, πως ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση έπεσε κάτω από τα επίπεδα των 400 ευρώ μεικτά. Αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με ελαστική εργασία ήταν 394,81 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στο σύνολο της οικονομίας ήταν 1.162,11 ευρώ.

Επίσης, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε σε 50,11 ευρώ και στη μερική απασχόληση σε 23,43 ευρώ. Στην οικοδομή το μέσο ημερομίσθιο ήταν 40,49 ευρώ και ο μέσος μισθός 561,60 ευρώ.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015 ο μέσος μισθός μειώθηκε στις επιχειρήσεις κατά 2,71% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 3,24%. Στις επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 0,65%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0,84%. Αντίστοιχα, τo μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα κατά 1,48%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 2,20% και στο σύνολο μειώθηκε κατά 1,41%. Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση ήταν 21,25 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,37 και στους ασφαλισμένους στην οικοδομή 13,87 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή