Τέλη 2017 ξεκινάει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου

Τέλη 2017 ξεκινάει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων για την ανάθεση σε ιδιώτες μελετητές της τέταρτης και τελευταίας φάσης κτηματογράφησης, που αντιστοιχεί στο 46,3% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα. Παράλληλα, μέσα στην επόμενη διετία θα ολοκληρωθεί και η κτηματογράφηση του 25% της χώρας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με στοιχεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ), το σύνολο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα εκτιμάται σε 39 εκατομμύρια. Σήμερα το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί περίπου σε 10.000 τ.χλμ. (7,6% της έκτασης της χώρας), καλύπτοντας 10,3 εκατ. δικαιώματα (26,4%). Υπό κτηματογράφηση σε διάφορες φάσεις (όπως θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια) βρίσκονται περίπου 32.000 τ.χλμ. (24,3%) που αντιστοιχούν σε 9,9 εκατ. δικαιώματα (25,3%). Τέλος, η τέταρτη φάση κτηματογράφησης, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, αφορά 88.200 τ.χλμ. (66,9% της χώρας) και 18,1 εκατ. δικαιώματα (46,3%).

Πιο συγκεκριμένα:

1. Δεύτερη γενιά κτηματογράφησης (2008).

• Η β΄ φάση του διαγωνισμού κτηματογράφησης των Δήμων Αθηναίων, Λαμίας, Λιβαδειάς και Βόλου επαναπροκηρύχθηκε και ξεκίνησε πρόσφατα.

• Στη φάση αναμόρφωσης του κτηματολογικού πίνακα βρίσκεται η β΄ φάση κτηματογράφησης των Δήμων Πειραιά, Σάμου, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Ανθούσας, Ροδόπολης, Σταμάτας, Πικερμίου, Αλίμου, Δάφνης, Ελληνικού, Μοσχάτου, Ταύρου και Υμηττού.

• Στη φάση της εξέτασης των ενστάσεων βρίσκεται η β΄ φάση κτηματογράφησης των περιοχών Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Παπάγου, Πεύκης, Ψυχικού, Αγίων Αναργύρων, Ανω Λιοσίων, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Καματερού, Φυλής, Κρυονερίου, Ασπροπύργου, Ιλίου, Μάνδρας, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Αναβύσσου, Καλυβίων Θορικού, Κερατέας, Λαυρεωτικής, Αγίου Κωνσταντίνου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Κουβαρά, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Μαρκόπουλου Μεσογαίας. Στην ίδια φάση βρίσκεται και η μελέτη της Πάρνηθας.

2. Τρίτη γενιά κτηματογράφησης (2011)

• Στη φάση επεξεργασίας των δηλώσεων βρίσκονται 17 μελέτες κτηματογράφησης.

• Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για 8 μελέτες κτηματογράφησης.

• Θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε 6 μελέτες κτηματογράφησης.

• Στη φάση της συλλογής δηλώσεων βρίσκονται 2 μελέτες κτηματογράφησης.

• Μια μελέτη κτηματογράφησης βρίσκεται στη φάση ανάρτησης του κτηματολογικού πίνακα και μία στη φάση της εξέτασης ενστάσεων.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αλλά και των δασικών χαρτών πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020, όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έναντι των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή