Αύξηση στις αιτήσεις καρτών για πληρωμές φόρων αναμένουν οι τράπεζες

Αύξηση στις αιτήσεις καρτών για πληρωμές φόρων αναμένουν οι τράπεζες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πληρωμή του φόρου μέσω της πιστωτικής κάρτας θα καταφύγουν και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρο που βεβαιώνεται μέσω των εκκαθαριστικών και ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και το 40%.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα επιμερισμού του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις ή ακόμη και στον επιμερισμό της κάθε διμηνιαίας δόσης προς την εφορία σε 12, επίσης άτοκες δόσεις. Η πρακτική αυτή μπορεί να ανακουφίσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους πρώτους τέσσερις μήνες, οδηγεί ωστόσο σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων, που εκτείνονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Με δεδομένο πάντως ότι η έκπτωση από την εφάπαξ πληρωμή του φόρου που ίσχυε στο παρελθόν έχει πλέον καταργηθεί, δεν υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο για τη συνολική εξόφληση του ποσού.

Ετσι, δεδομένων και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί, αλλά και του επερχόμενου ΕΝΦΙΑ από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι τράπεζες αναμένουν ένα σημαντικό τμήμα των φορολογουμένων να επιλέξει τη μέθοδο του επιμερισμού της δόσης του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου σε 12 άτοκες δόσεις, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και χρήμα από τη συσσώρευση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η μείωση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς και η αναδρομική έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε, η αυξημένη προκαταβολή που πρέπει να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η επιβάρυνση που προκύπτει για τα εταιρικά αυτοκίνητα, οδηγεί φέτος σε αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων και αρκετοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στην αύξηση του πιστωτικού τους ορίου προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εκκαθάριση του φόρου. Οι τράπεζες αναμένουν φέτος αύξηση των σχετικών αιτημάτων, που παραδοσιακά κάθε χρόνο υποβάλλονται εντός του Ιουλίου, που είναι και ο μήνας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Η επεξεργασία και η έγκριση αυτών των αιτημάτων απαιτεί περίπου μια εβδομάδα, ενώ στον ένα μήνα διαμορφώνεται ο χρόνος για την έκδοση νέας πιστωτικής κάρτας, εφόσον πάντα το επιτρέπουν τα οικονομικά στοιχεία του αιτούντος. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες πέρυσι πληρώθηκε το 20% του φόρου εισοδήματος μέσω κάρτας, ενώ το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν την πληρωμή του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις πέρυσι έφτασε το 80%. Πρόκειται, σύμφωνα με τις τράπεζες, για το πιο συνεπές τμήμα της πελατείας, που όχι μόνο αποπληρώνει την ελάχιστη δόση που προβλέπει κάθε μήνα η τράπεζα, αλλά το σύνολο του ποσού, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε μήνα μετά τον επιμερισμό του φόρου προς την εφορία σε 9 ή 12 άτοκες δόσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι συγκεκριμένοι πελάτες έχουν και τις μικρότερες επισφάλειες, αφού με βάση τα ίδια στοιχεία, όσοι πληρώνουν τον φόρο τους μέσω κάρτας είναι συνεπείς όχι μόνο προς την εφορία, αλλά και προς την ίδια την τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή