Κερέ: Η ασάφεια για το χρέος απομακρύνει την ένταξη στο QE

Κερέ: Η ασάφεια για το χρέος απομακρύνει την ένταξη στο QE

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποσαφηνίσουν τα μέτρα για το χρέος, ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος και το QE.

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη προσφέρει αρκετή σαφήνεια γύρω από το είδος της ελάφρυνσης χρέους που ενδέχεται να χορηγήσουν στην Ελλάδα, για να διαβεβαιώσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Κερέ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απλά σκιαγράφησαν τον περασμένο μήνα πιθανούς τρόπους για να καταστήσουν το βάρος χρέους της χώρας πιο βιώσιμο, κάτι που η κεντρική τράπεζα επισήμανε πως δεν είναι αρκετό για να περιληφθεί η Ελλάδα στο QE.

Εχουν υπάρξει κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς επάνω στο τι πιθανώς θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν του χρόνου, όσον αφορά σε μέτρα για το χρέος. Αλλά δεν είναι σαφείς», τόνισε.

«Κατά την άποψή μας, και πιθανότατα αυτή είναι μια εκτίμηση που μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που το διοικητικό συμβούλιο έχει τονίσει πως είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει το QE. Θέλουμε να έχουμε διαβεβαιώσεις και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής», κατέληξε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί με βάση τα όσα αποφασίστηκαν να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, τόνισε πως είχε προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ένταξη στο QE. «Πάντα έκανα πολύ σαφές ότι αυτό ήταν θέμα της ΕΚΤ. Και ότι η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις από μόνο του. Επιπλέον, ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά την άποψή μου δεν πρέπει να περιμένουν άμεσες αποφάσεις», είπε ο επίτροπος.

Αυτό σημαίνει ότι είτε η ελληνική κυβέρνηση τον αγνόησε είτε πως συνειδητά καλλιεργούσε την προσδοκία για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως αντιστάθμισμα στα επώδυνα μέτρα που συμφώνησε προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή