600 εκατ. κόστισε το 2016 στο ελληνικό Δημόσιο το λαθρεμπόριο τσιγάρων

600 εκατ. κόστισε το 2016 στο ελληνικό Δημόσιο το λαθρεμπόριο τσιγάρων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα 600 εκατ. ευρώ απώλεσε το ελληνικό Δημόσιο το 2016 από την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Η Ελλάδα κατέλαβε και το 2016 τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά την πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2015 (18,8% – 2016, έναντι 19,8% – 2015).

Τα παραπάνω στοιχεία ανέδειξε η ανεξάρτητη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI), με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2016: α) Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2015, λόγω των συνεχών ελέγχων που διενήργησαν οι διωκτικές αρχές, αλλά παραμένει ακόμη πολύ υψηλός, στα 3,62 δισ. τσιγάρα. β) Εάν είχαν καταναλωθεί τα 3,62 δισ. τσιγάρα στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει έσοδα στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. γ) Οι ροές των «φθηνών λευκών» («cheap whites») εξακολούθησαν και το 2016 να αποτελούν τη βασική πηγή παράνομων τσιγάρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44% του συνολικού όγκου του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. δ) Η συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς συνεχίστηκε το 2016, με νέα μείωση πωλήσεων κατά 6%.

Ειδικότερα για την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τα προβλήματα που ευνοούν το λαθρεμπόριο τσιγάρων, όπως, για παράδειγμα, τονίζεται ότι δεν υπάρχουν σταθεροί σαρωτές ακτίνων Χ σε κανένα ελληνικό λιμάνι – ούτε καν στον Πειραιά, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι η διαφθορά σε ένα φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών αναγνωρίζεται επίσης ως βασική πρόκληση για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Επίσης αναφέρεται ότι οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές για να αποφύγουν την ανίχνευση των παράνομων τσιγάρων. Για παράδειγμα, τονίζεται στην έκθεση ότι τα μεγάλα σκάφη που μεταφέρουν παράνομα τσιγάρα μεταφέρουν το προϊόν μέσω μικρότερων σκαφών και σε μικρότερες ποσότητες σε μικρά λιμάνια και απομακρυσμένες παραλίες.

Η τεχνική αυτή –όπως αναφέρει η έκθεση– εκμεταλλεύεται την περιορισμένη περιοχή των δραστηριοτήτων του Λιμενικού Σώματος λόγω εδαφικών διαφορών με την Τουρκία. Σύμφωνα με τη μελέτη, 48,3 δισ. τσιγάρα, δηλαδή το 9,1% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν συνολικά στην Ευρώπη το 2016, ήταν παράνομα. Στην πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Λετονία με ποσοστό 22,6%, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (18,8%), η Ιρλανδία (17,5%), η Μάλτα (17,2%) και η Λιθουανία (17%). Εκτιμάται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχασαν το 2016 περίπου 10,2 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους, εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να αποτελεί μια διαρκή απειλή για τα έσοδα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και βασική πηγή χρηματοδότησης για το οργανωμένο έγκλημα σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, η οποία, μάλιστα, στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2017 αγγίζει το 90% της μέσης λιανικής τιμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή