Τζον Κάλαμος: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα»

Τζον Κάλαμος: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα»

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην ελληνική οικονομία, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Κάλαμος, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, με την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το επενδυτικό σχήμα EXIN, στο οποίο είναι ο βασικός πυλώνας.

Ο κ. Κάλαμος εκτιμά ότι η δική του κίνηση μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ομογενών επιχειρηματιών, ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, διαπιστώνει κανόνες που ενισχύουν τη διαφάνεια και δηλώνει αισιόδοξος, καθώς, όπως λέει, οι αγορές βλέπουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ο νέος «ισχυρός άνδρας» της Εθνικής Ασφαλιστικής ίδρυσε την Calamos Investments το 1977 με έδρα το Σικάγο. Η εταιρεία, που διαθέτει πλέον γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Μαϊάμι και το Λονδίνο, δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στις επενδυτικές στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου και διαχειρίζεται κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων. Εχει ως πελάτες επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδρύματα, όπως φυσικά και ιδιώτες επενδυτές.

Η EXIN –στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Τζον Κουδούνης, ο νεαρότερος CEO στη Γουόλ Στριτ το 2010 και σήμερα επικεφαλής της Calamos Investments, και ο ο Ματ Φέρφιλντ, με 26ετή παρουσία στις ασφαλίσεις– εστιάζει σε οργανωτικές δράσεις που δημιουργούν μακροπρόθεσμη υπεραξία στις ασφαλιστικές αλλά και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

– Πόσο σημαντική είναι για εσάς η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής;

– Εδώ και πολλά χρόνια αναζητούσα ευκαιρίες για να επενδύσω στην Ελλάδα. Προσωπικά, λόγω της ελληνικής μου καταγωγής, θα αισθανόμουν υπερήφανος εάν η επένδυσή μας αυτή συμβάλλει στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει και να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Σε επαγγελματικό επίπεδο, αισθανόμαστε ότι αντικειμενικά είναι η σωστή στιγμή, και εμείς είμαστε ο σωστός εταίρος για να βοηθήσουμε επιχειρηματικά την ενίσχυση και την ανάπτυξη της Εθνικής. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για όλους όσοι εμπλέκονται. Πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι εργάστηκαν ακούραστα για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων.

 

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα και η στρατηγική σας για την ασφαλιστική εταιρεία;

– Υπάρχει μια ομάδα πολύ ικανών στελεχών στην ΕΧΙΝ που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχεδιασμού μερικών πολύ δημιουργικών ευκαιριών ανάπτυξης. H προσέγγιση και η φιλοσοφία της EXIN δίνουν ένα ιδιαίτερο στίγμα στην αγορά και υπό αυτό το πρίσμα πιστεύω ότι θα εισαγάγουν στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης για την εταιρεία, με έμφαση στην προώθηση και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Επιπρόσθετα, με δεδομένη την εμπειρία μας στη διαχείριση κεφαλαίων, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να προσθέσουμε υπεραξία στην εταιρεία μέσω μιας ισορροπημένης προσέγγισης στην κεφαλαιακή πλευρά της επιχείρησης, προσφέροντας λύσεις διαχείρισης ρίσκου σε σειρά επενδυτικών δράσεων.

– Εχετε σχέδια για επενδύσεις και σε άλλους τομείς;

– Η επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια βασική παράμετρος των σχεδίων στρατηγικής ανάπτυξης της Calamos Investments. Το EXIN Group, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να αναζητεί ευκαιρίες σε όλη την Ευρώπη. Κατανοούμε επίσης ότι η επιτυχία σε κάθε συνεταιρισμό απαιτεί στοχευμένη προσοχή και σκοπεύουμε να αφιερώσουμε μεγάλο μέρος από τον χρόνο και την προσοχή μας τους επόμενους μήνες και χρόνια για να καταστήσουμε αυτόν τον συνεταιρισμό πιο αποδοτικό.

– Η εξέλιξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε και άλλοι Αμερικανοί και ομογενείς επενδυτές να εμπλακούν περισσότερο στην ελληνική οικονομία;

– Ως μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, αισθάνομαι ότι πολλοί Ελληνοαμερικανοί, αλλά και Ελληνες σε άλλες χώρες θα δουν αυτή την επένδυση με πολύ θετικό τρόπο και πραγματικά ελπίζω ότι η δική μας κίνηση θα λειτουργήσει καταλυτικά για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι και άλλοι σημαντικοί Ελληνοαμερικανοί επενδυτές παρακολουθούσαν με πολλή προσοχή αυτή την εξαγορά και δεν θα μας εκπλήξει εάν πολλοί από αυτούς ακολουθήσουν τα βήματά μας.

– Πώς αποτιμάτε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

– Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ώρα για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, καθώς μεταρρυθμίσεις που καθυστερούσαν αρχίζουν να υλοποιούνται και οι αγορές βλέπουν μεγαλύτερη σταθερότητα. Καθώς διαφαίνονται οι προοπτικές νέων επενδύσεων στη χώρα, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και με αργούς ρυθμούς. Από την πλευρά μας, θα ενθαρρύναμε επιπλέον πολιτικές που θα στοχεύουν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

– Ποιος ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσετε να επενδύσετε ή όχι στην Ελλάδα;

– Το κεφάλαιο πηγαίνει εκεί όπου τυγχάνει της καλύτερης αντιμετώπισης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές στην Ελλάδα αλλάζουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας επιχειρήσεων και της αξιοποίησης του ταλέντου και της δημιουργικότητας των Ελλήνων. Καθώς δημιουργείται η αίσθηση ότι οι πολιτικές και οι κανόνες που υιοθετούνται κινούνται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας και της διαφάνειας στην αγορά, το κεφάλαιο θα βρει ευκαιρίες και θα τις αξιοποιήσει.

Θετική αποτίμηση

Η εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την EXIN χαρακτηρίστηκε θετικό πιστωτικό γεγονός για την Εθνική Τράπεζα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος επισήμανε ότι με αυτήν ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών που προέβλεπε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν η Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία θα εισπράξει 718 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια και θα βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητά της. Ταυτόχρονα, με τη διατήρηση του 25% της Εθνικής Ασφαλιστικής και μέσα από τη συνεργασία με την EXIN, η τράπεζα θα συνεχίσει να επωφελείται από τις δραστηριότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής εάν αυτές είναι κερδοφόρες.

Θετική η υποδοχή των αγορών στον πρόεδρο Τραμπ

– Ποια είναι η άποψή σας ως επενδυτή για την κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομίας υπό τον πρόεδρο Τραμπ;

– Από την εκλογή του προέδρου Τραμπ οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά λόγω της αυξανόμενης έμφασης που δίνει η κυβέρνησή του στη δημοσιονομική πολιτική σε σχέση με τη νομισματική. Μοιραζόμαστε την άποψη ότι μια αυξανόμενη έμφαση στη δημοσιονομική συνολική πολιτική είναι πολύ πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις σε οικονομία και σε αγορές. Η στασιμότητα της οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ετών αποδεικνύει τα όρια της νομισματικής πολιτικής, ενώ η ιστορία έχει δείξει ότι φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να δημιουργήσουν τη δυναμική που θα οδηγήσει σε μια περίοδο μεγαλύτερης ανάπτυξης. Βρισκόμαστε σε ένα κόσμο με συγκρουόμενες προτεραιότητες, τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και μεταξύ των οικονομιών αλλά και των κεντρικών τραπεζών. Αυτές οι διαφορετικές πορείες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τους επενδυτές, αλλά η αργή και σταθερή αύξηση του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και η μεγαλύτερη έμφαση στις δημοσιονομικές πολιτικές θα δημιουργήσουν παγκόσμιες ευκαιρίες.

– Η εικόνα του κ. Τραμπ δημιουργεί προβλήματα;

– Δραματοποιημένοι τίτλοι εφημερίδων θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά οι επενδυτές δεν αποκομίζουν κέρδη κυνηγώντας τίτλους. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα περιβάλλον στο οποίο ενεργεί η επενδυτική δράση και έμφαση στη διαχείριση του ρίσκου θα αποφέρει κέρδη. Υπό αυτό το πρίσμα πρόκειται για ένα περιβάλλον στο οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε εξαιρετικά. Για να αναπτυχθούν οι οικονομίες είναι ζωτικής σημασίας να απελευθερωθούν οι αγορές και να εφαρμοστούν οι σωστές φορολογικές πολιτικές. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επικεντρωθεί στα σωστά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή