Εργα υποδομής 1 δισ. με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ

Εργα υποδομής 1 δισ. με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματοδότηση του Ταμείου Υποδομών με χρήματα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφωνήθηκε κατά τις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ την εβδομάδα που μας πέρασε στο Λουξεμβούργο. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύψους 1 δισ. ευρώ με τη μορφή συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέλθει κατά:

• 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

• 200 εκατ. ευρώ με δανεισμό του Δημοσίου από την ΕΤΕπ.

• 200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (γνωστό ως πακέτο Γιούνκερ).

• 300 εκατ. ευρώ από δάνεια μέσω τραπεζών.

Στόχος του Ταμείου Υποδομών είναι να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Ο προγραμματισμός του νέου Ταμείου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο, έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κέρκυρα και στα Χανιά. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ προβλέπει 1,8 δισ. για τη χρηματοδότηση υποδομών στη χώρα μας μέσα στο 2017, όπως η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, αναπτυξιακά έργα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 2016 έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 2,4 δισ., από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. έχουν ήδη διοχετευθεί στην οικονομία.

Η Τράπεζα ενεργοποίησε πρόσφατα το δεύτερο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου (Trade Finance Facility – TFF), ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις για ενέγγυες πιστώσεις, χρηματοοικονομικές εγγυήσεις και άλλα προϊόντα χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών που εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες.

Η εγγύηση της ΕΤΕπ θα παρέχει στους πελάτες ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό τη διασφάλιση ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που καθορίζονται σε αυτά τα μέσα εμπορικής χρηματοδότησης θα ικανοποιούνται. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορούν να λάβουν ενίσχυση για τις εμπορικές και εξαγωγικές τους συναλλαγές, για μέγιστη διάρκεια τριών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή